Aktiespararna

Offensiva satsningar i portföljen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
27 september 20186 min lästid

Allmän reflektion

Oktober närmar sig med stormsteg.

I Stockholm har vi redan känt av temperaturfallet, blåsten och den kraftfulla nederbörden som hösten säsongsmässigt för med sig.

Helst av allt vill man hålla sig inomhus och i möjligaste mån undvika att exponera sig mot väder och vind – men det är som bekant lättare sagt än gjort.

I höstblåsten är det svårt att hålla sig torr, både utomhus och på börsen

Portföljen

Även i portföljen har det varit snålblåst den senaste tiden.

Två av våra favoriter – Loomis och Kindred - har åkt på rejält med styrk samtidigt som marknaden haft en fortsatt positiv grundton.

I båda fallen tuffar dock verksamheterna på i en god takt och stora möjligheter till lönsam tillväxt finns. Men den positiva sidan syns inte i aktiekurserna.

Åtminstone inte ännu.

Loomis

I Loomis oroar sig marknaden för problemen i den franska delen, något som påverkar marginalen i det viktiga affärsområdet Europa. Åtgärder har satts in och omstruktureringskostnader har tagits i Q2. Situationen väntas inom kort vara löst, men problemen ligger som en blöt flit över aktiekursen för tillfället.

Liknande trender finns även i konkurrenten Brinks – noterad på New York-börsen – som också är trendmässigt svag och har haft problem i Frankrike.

På övriga marknader ser det desto ljusare ut för Loomis, inte minst i USA. Bolaget följer sin kommunicerade strategi och aktien är fundamentalt billig både på våra prognoser och jämfört med Stockholmsbörsens snitt.

Utdelningstrenden imponerar.

Ur ett tekniskt analysperspektiv är den även intressant. Aktien befinner sig i en trendkanal mellan cirka 275 och 350 kronor och väntar på det stora utbrottet – antingen på upp- eller nedsidan.

Aktien handlas inom en konsolidering mellan 275 kr och 350 kr. Tidigare motstånd vid 275 kr utgör nu stöd.

Vi bedömer att Q3-rapporten om en dryg månad kommer ge det bränsle aktiekursen behöver för att bryta ut på uppsidan. Vi gör därför en offensiv satsning och ökar på positionen till 10 procent från cirka 6 av portföljen.

Kindred

Spelbolaget Kindred, mer känt som Unibet, har dragits med i en betydande sektormässig nedgång. Sedan fotbolls-VM avslutades under sommaren har hela spel- och kasinobranschen utvecklats svagt på börsen med breda nedgångar i allt från Leo Vegas till Cherry, med flera andra.

Drivande faktorer bakom nedgången har varit en allmän sektorrotation, men även fondflödesmässiga förändringar, där bland annat norska oljefonden och Handelsbanken fonder sålt av positioner i flera spelbolag.

Det är heller ingen nyhet att konkurrensen är stenhård i branschen och att trycket på effektiv marknadsföring ökar. En viss oro har även funnits inför den stundande omregleringen av den svenska spelmarknaden.

Med det sagt, gillar vi fortsatt Kindred.

Affärsmodellen är skalbar och bolaget är till storleken betydligt större än många av sina konkurrenter och har de finansiella musklerna som krävs för att kunna köpa upp mindre aktörer och driva branschkonsolideringen.

Dessutom har Kindred stora möjligheter att slå sig in på den amerikanska marknaden som står inför en större förändringsprocess. För närvarande återspeglas inte denna potential i kursen.

Tillväxten på den övre och den nedre raden är i sin tur mer än godkänd. Fotbolls-VM och förvärvet av 32Red har självklart inneburit en extra skjuts i senaste rapporten. Men bolagets organiska tillväxtförmåga imponerar, likaså kundintaget (och deponeringarna) som kommer driva tillväxten under H2 2018.

Vi ser därför ingen anledning att kasta in handduken enbart för att kurstrenden har varit anmärkningsvärt svag på sistone, särskilt inte när nedgången drivits av – enligt vår uppfattning - övergående faktorer. Likt Loomis tror vi att vändpunkten kommer i samband med Q3-rapporten.

Mot denna bakgrund fyller vi på med fler aktier i Kindred under 100-lappen och skalar upp positionen till 10 procent av portföljvärdet.

Investor

Sist men inte minst ökar vi även på i investmentbolaget Investor. Mixen av den alltjämt stora substansrabatten, portföljen samt de onoterade innehaven lockar. Riktkursen skruvas också upp till 480 kronor.

Nedan ser ni sammanställningen i portföljen efter förändringarna

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Dela med dig