Aktiespararna

Oförutsägbart virrvarr på börsen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
8 mars 20184 min lästid

Allmän reflektion

Det är inte lätt att hänga med i alla tvära kast på börsen. Särskilt inte under de senaste veckorna.

Ena dagens solsken byts snabbt ut till andra dagens regnskur i ett härligt och oförutsägbart virrvarr.

Men kursrörelserna är kanske inte så märkliga när vi betraktar den senaste tidens världshändelser.

Utfallet i det italienska valet lämnar exempelvis kvar en politisk låsning i en av eurozonens viktigaste – och mest reformtörstande - ekonomier. Valet i Italien visar även att medvinden för populistiska partier kvarstår.

Samtidigt har handelsretoriken mellan USA, EU och Kina skruvats upp ytterligare. Det är ännu oklart om vi står på randen till ett handelskrig eller om situationen kommer att lugna ned sig.

Klart är dock att Trumps ekonomiska rådgivare Gary Cohn valde att hoppa av i protest mot stål- och aluminiumtullarna, något som inte föll aktiemarknaden i smaken.

Likviditetsdynamiken har förändrats

Vi ska även komma ihåg att världsekonomin under flera år har tillförts i runda slängar 14 biljoner dollar i form av ny likviditet från centralbankerna samtidigt som räntorna tryckts ned till noll eller minus.

Det är enorma summor som har injicerats i ekonomin i något som många kallar för historiens största finansiella experiment.

Vad konsekvenserna blir när likviditeten dras tillbaka med efterföljande räntehöjningar är det ingen som vet.

Men en direkt konsekvens torde åtminstone bli kraftigare rörelser på de finansiella marknaderna, något vi också har erfarit i år.

Centralbankernas sorti från kapitalmarknaden

Prisbilden oroar

De senaste börsfallen har skett både kraftfullt och snabbt under höga handelsvolymer medan uppåtrekylerna har varit av motsatt karaktär. Det är en prisdynamik som stör vår börsbild för tillfället.

Kommer morgondagens jobbstatistik från USA spä på oron för högre inflation och räntor?

Listan på stora och betydelsefulla händelser kan med andra ord göras lång.

Utmaning att navigera korrekt

Att skilja på brus, flöden och viktiga händelser är en stor utmaning just nu.

Detta gäller i synnerhet mer kortsiktiga aktie- och fondaffärer, där förutsättningarna nästan verkar förändras från vecka till vecka eller stundtals dag för dag.

Innan börstrenden stabiliseras kan det också vara riskabelt att ta positioner för tidigt.

Dags att likt centralbankerna sticka från marknaden?

Behålla fokus

Nej, det gäller heller inte att förlora siktet på helheten och missa potentiellt goda möjligheter. Som ni redan vet finns köpvärda aktier i alla börsklimat och det gäller att anpassa sig efter vad marknaden serverar.

Ibland kan dock inaktivitet vara den bästa aktiviteten i portföljförvaltning.

Även om vi ser hur intressanta lägen börjar formas i en rad aktier, väljer vi därför att vila på hanen denna vecka och behålla nuvarande positioner.

Nedan ser ni portföljen i sin helhet

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig