Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-24

Ökad efterfrågan på koppar enligt chefsanalytikern

wysiwyg_image

El-bilar är ett hett ämne just nu men för att bygga batterier till elbilarna behövs litium. Detta har medfört ett ökat intresse för råvaran. Dock är litium endast en av bitarna i batteri-pusslet. Kan  litium bli den stora vinnaren i det kommande batteri-rallyt? Vi befinner oss fortfarande i begynnelsen av elbilsutvecklingen vilket gör det svårt att bedöma vilken exponering (eller vilka) som kan bli vinnaren på elbilsomställningen.

Varför kan koppar bli en potentiell vinnare?

En mycket mindre ”crowded trade” som betydligt färre pratar om är koppar-traden.

Koppar är ett måste för att kunna bygga elbilar och även många andra produkter/varor som vi använder och kommer att använda i framtiden. Koppar kan stå inför en stor prisökning, både enligt det fundamentala och enligt den tekniska vyn;

 

  • ”Reserv grade” har på 15 år sjunkit med 60 %.

  • Kostnaden för att producera koppar har under samma period fördubblats

  • De största och bästa gruvorna har börjat sina. Nu måste man gräva djupare eller se sig om efter andra gruvor. Mentaliteten NIMBY (”Not in my Backyard”) tar vid, fina gruvor finns i t.ex. Afghanistan och Iran men få vill ta den risken

  • Stora miljöproblem i Kina gör att styret snart måste agera, Kina som är världens näst största producent av koppar har redan börjat stänga ner gruvor.

  • Återvinning? När koppar nådde ATH (2011) stod återvinning endast för 18 %, till nuvarande priser är det inte ekonomiskt försvarbart

Nuvarande återvinning möter inte den ökade efterfrågan på koppar

Sammanfattningsvis, nuvarande återvinning kan inte väga upp för den ökade efterfrågan på koppar som utvecklingen av elbilar kräver. Världen kommer konsumera mer koppar, men existerande koppargruvor kommer inte kunna möta den ökande efterfrågan.

 

(För en fördjupning i det fundamentala caset, titta här) https://www.macrovoices.com/podcast-transcripts/399-marin-katusa-copper-uranium-the-ev-revolution

Teknisk vy från Nils Brobacke

Nu över till den tekniska vyn. Jag har varit positivt inställd till koppar sedan mars 2016 då vi släppte ett råvaruavsnitt i vår finanspodd #Björnfällan – ”BARF nya fang?)

 (https://soundcloud.com/cmcmarketsswe/bjornfallan-avsnitt-6-blir-barf-nya-fang)  

Målnivån kring 300 USD nåddes under hösten 2017 och sedan dess har koppar konsoliderat mellan 300-320. Nu börjar det se rejält spännande ut för ett utbryt på uppsidan enligt teknisk analys. Köpare har försvarat ”återtestet” av 300 flertalet gånger och inte stängt under nivån, sedan oktober 2017. Om konsolidering på 325 bryts på uppsidan kan det leda till rejäl fart. Nästa extremnivå på uppsidan är vid ca 425, d.v.s. återtest av 2011- års toppar. Bryter säljare ner genom 300 får vi omvärdera situationen, det kan indikera rejäl svaghet.

Informationen ska inte under några omständigheter tolkas som ett råd eller anbud att köpa eller sälja någon tjänst, produkt eller finansiellt instrument, eller som en rekommendation i något avseende.

wysiwyg_image
Figur 1 Koppar – grafen visar daglig utveckling
wysiwyg_image
Figur 2 Koppar - grafen visar veckovis utveckling
Författare CMC Markets

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.