Aktiespararna

Oron i Mellanöstern pressar börsen

Av Elin Hanspers
19 april 20241 min lästid
Uppgifter om en israelisk attack mot mål inne i Iran innebär en ny våg av geopolitisk oro på marknaderna.

Börserna faller på fredagen på oron för en utvidgad konflikt i Mellanöstern efter rapporter om att Israel har attackerat mål i Iran. Oljepriset har också stigit under morgonen.

Bakgrunden till att Israel under natten uppges ha attackerat Iran är att Iran natten till söndagen den 14 april attackerade Israel med drönare och robotar. Israel har därefter utlovat ett svar. Den 1 april genomförde Israel en attack mot Irans konsulat i Damaskus.

Börserna backar

Börserna i Asien har handlats ned på bred front. Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 2,66% och det bredare japanska Topix-indexet backade med 1,91%.

Också Stockholmsbörsen backar och OMXSGI handlas för närvarande ned 1,29%.

"Avsaknaden av säkerhet… angående vad Iran kan göra härnäst kommer göra investerarna nervösa och marknaderna volatila just nu, under en tid då investerare även står inför en betydande inflations- och ränteosäkerhet, Marknaderna riskerar att fortsätta handlas volatilt", säger OCBC:s Vasu Menon till Reuters.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig