Aktiespararna

Oljebolagets vd efter kurslyftet: "Kvartalet bättre än väntat"

Av Nyhetsbyrån Direkt
8 augusti 20173 min lästid

Oljebolaget IPC, som är Lundin Petroleums avknoppning av tillgångar i Malaysia, Holland och Frankrike, stod för ett andra kvartal som var något bättre än vad bolaget självt hade väntat sig.

Det menar vd Mike Nicholson i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"Visst, vår produktion hamnade över mittpunkten på vår produktionsprognos och verksamhetskostnaderna hamnade under förväntan. Så det andra kvartalet var något bättre jämfört med vad vi trodde i samband med vår kapitalmarknadsdag i februari", säger han.

Under det första halvåret uppgick snittproduktionen till 11.100 fat per dag, där hade oljebolaget hade guidat för en genomsnittlig produktion om 10.600 fat.

Den nedre delen av produktionsprognosen om 9.000-11.000 fat per medger vd är försiktigt tilltagen.

"Det är klart att 9.000 är väldigt försiktig och visst tror jag att vi kommer göra mycket bättre än så", säger IPC-chefen.

Gällande prognosen för verksamhetskostnaderna per fat, som nu sänkts till 17:20 dollar för i år, är det rimligt att tro att den komma att sänkas ytterligare:

"Skulle jag bli tvingad att säga något så tror jag att de kan komma att sjunka ytterligare", säger vd.

Under det första halvåret var verksamhetskostnaderna 13:30 dollar per fat, alltså långt under senaste helårsprognosen.

Beträffande förvärv pekade storägaren och styrelseordförande Lukas Lundin nyligen i en intervju med Direkt på att något stort kunde vara i görningen redan i år:

"Jag hoppas vi kan göra en större affär senare i år - antingen köper vi eller så blir det en sammanslagning. Det finns intressanta tillgångar för vår del som vi tittar på", sade Lukas Lundin.

Mike Nicholson ger sin syn på saken:

"Vi håller aktivt på att titta och diskutera kring några tillgångar nu och jag tror bestämt vi kommer att ha hittat något inom 6-12 månader. Vi tittar på producerande tillgångar, geografiskt är vi inte särskilt bundna. Det viktigast är tillgångens kvalité", säger vd utan att vilja kommentera det tänkta förvärvets eller sammanslagningens storlek närmare.

Oljeaktien hade vid 15-tiden på tisdagen stigit 3,5 procent till 30 kronor efter att ha redovisat en produktion på 10.600 fat per dag under det andra kvartalet. Intäkterna skrevs till 48,5 miljoner dollar i kvartalet (55,6) med ett kassaflöde på 32,6 miljoner (42,7). Nettoresultatet nådde 7,1 miljoner dollar (27,0).

Dela med dig