Aktiespararna

Oljepriset har sannolikt toppat

Av Nyhetsbyrån Direkt
21 juni 20182 min lästid

ANALYS: Fallande oljepriser ligger i korten – och kan bli en humörhöjare på de globala börserna. Förlorarna blir sannolikt de oljeproducerande bolagen, skriver Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Alla som tankat bilen det sista året har känt av den snabba oljeprisutvecklingen, låt vara att de svenska bensin- och dieselpriserna i huvudsak utgörs av skatter. Oljan har klättrat från 45 dollar per fat (ett fat rymmer 210 liter) är för ett år sedan till omkring 80 dollar i dag.

Även om oljans roll för världsutvecklingen minskat över tiden är ändå dagens priser negativa för den globala ekonomin. Prisutvecklingen slår mot många industrier och tvingar fram en förskjutning av konsumtionen hos hushållen där den disponibla inkomsten i större utsträckning går till bränsle.

Den amerikanske presidenten har vid upprepade tillfällen den senaste tiden pekat finger åt de ledande oljeproducenterna. Prisuppgångarna har till stor del bottnat i att efterfrågan varit större än utbudet, och det är därför lovande att den saudiska energi- och oljeministern Khalid al Falih nu börjat tala om ökad produktion. Den saudiska ministern måste dock övertyga övriga producenter inom samarbetsorganisationen OPEC, men Saudiarabiens röst väger mycket tungt inom OPEC. På ”motståndarsidan” finns bland annat USA:s ärkefiende Iran.

Den saudiske ministern, som vill se en ökning av den dagliga produktionen med en miljon fat, ger dock uttryck för optimism inför det OPEC-möte som startar inom kort. Saudiarabien är världens största producent, och sitter dessutom på det största kända reserverna av olja.

Ökar utbudet kommer sannolikt priset att falla framöver vilket gynnar både konsumenter, industrier och troligen också de globala börserna. Förlorarna blir sannolikt de oljeproducerande bolagen.

Skribent: Claes Folkmar.

Dela med dig