Aktiespararna

Ta kontroll över din ekonomi

Av Kima Edell
14 juni 20242 min lästid
Aktiespararnas Kima Edell.
Ekonomisk oro är en vanlig källa till stress. Jag har haft det i 40 år. Ständig oro! Men nu vill jag peppa dig till att förändra det. Även om det är tufft och det stressar så kommer stressen att lägga sig när ovissheten blir fakta. Använd din förmåga att kunna förändra för det kan du! Det är en magisk känsla när du väl tar tag i det. Precis som det där läkarbesöket som du borde fixa men du hela tiden skjuter upp - när du väl har bokat in det så släpper det en sten från bröstet.

Skapa en lista över alla dina inkomster och utgifter. Det må låta supertråkigt men gör det bara, sätt på lite skön musik i bakgrunden, kanske med något gott i glaset. När du är färdig med listan kommer du förstå vart pengarna går - när det står där svart på vitt. Jag är evigt tacksam för att min vän och ekonomi-PT Mia Ingelström hjälpte mig med min lista allra första gången. Hon sa ”du måste ta tag i detta nu”, så vi skrev ner en lista och vi skrev ner en plan. Och nu är jag på väg!

Om ni är två i hushållet - kika med varandra då och då om allt är under kontroll så ingen av er har fallit fel med någon oväntad skuld eller så. Låna bara planerat, det är att rekommendera. Låna aldrig i affekt det blir sällan bra för din ekonomi. Handla inte om pengarna är slut.

Har du och din sambo delad ekonomi eller inte? Varför har ni inte det? Varför har ni det? Vad är för -och nackdelar?

Jag har delad ekonomi med min man. Vi betalar räkningarna från ett gemensamt konto sen har vi resterande kvar på varderas konton. Vi ser tack och lov lika på pengar. Den som har pengar betalar, det är ingen diskussion. Jag vet att många har mer ångestfyllda diskussioner sinsemellan, men jag tror på ärlighet och struktur för att man ska slippa bråk om ekonomi, helt klart.

Vi har en enkel buffert som jag vill ha som grund. Även om det är litet för andra så skulle jag vara så lycklig om vi alltid hade 10.000kr på ett konto om något oförutsett inträffar. Inte för att det räcker långt i kris men det är alltid något. Om jag har en buffert så märker jag att stressen minskar hos mig. Ibland kan jag bli stressad över ekonom, men då vet min man att jag bara behöver se en aktuell lista på vår ekonomi för att bli lugnad.

Nu är det sommar. Ta hand om dig och planera utgifterna, då blir allt så mycket bättre. Om jag klarade att få en stabil ekonomi så kan du!

Krönikor

Dela med dig