Aktiespararna

Öppnar för uppköp – de kan slå till: "Spär på optimismen"

Av David Flatbacke-Karlsson
14 juni 20174 min lästid

Ett storbolag som snart kan få annan kostym.
Här är tänkbara köpare av omtalade Hexagon – vars aktiekurs rusar.
– Att Hexagon inte dementerar uppgifterna spär så klart på optimismen hos investerarna, säger Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Hexagon har varit i ropet på sistone. Inte minst på grund av att vd Ola Rollén alltjämt är misstänkt för insiderbrott i Norge.

Men nu kommer rubriker av ett helt annat slag. Wall Street Journal rapporterar att Hexagon ska ha diskuterat en försäljning av mätteknikbolaget till en konkurrent av amerikanskt eller europeiskt slag. Försäljningen ska vara värd omkring 20 miljarder dollar, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Uppköpsryktena får Hexagons aktie att rusa. Kursen steg inledningsvis med omkring 16 procent, men uppgången mattades en aning och summeras till omkring 12,5 procent vid 10.45-tiden. Aktien handlas i nuläget för omkring 425 kronor.

"Spär på optimismen"

Samtalen ska inte vara särskilt långt gångna, men om Wall Street Journals försäljningsbelopp stämmer motsvarar det 174 miljarder kronor. Runt 28 procent högre än börsvärdet på drygt 136 miljarder kronor – mätt efter tisdagens stängningskurs då aktien stod i strax under 378 kronor.

– Enligt Wall Street Journal handlar det om en budpremie på 27 procent från aktuell kurs. Trots att det än så länge bara är ett rykte så är Hexagon-aktien i skrivande stund upp över 10 procent. Vilket indikerar att marknaden tror att det finns substans i ryktet. Att Hexagon heller inte dementerar uppgifterna spär så klart på optimismen hos investerarna, säger Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Utesluter inte försäljning

Hexagon bekräftar, i ett pressmeddelande, att ett uppköp är en sak som inte kan uteslutas.

"Hexagon har noterat spekulationerna i media angående ett potentiellt förvärv av bolaget. Hexagon utvärderar regelbundet olika möjligheter för bolagets framtida inriktning i syfte att optimera dess positionering och aktieägarvärde. Om dessa utvärderingar skulle leda fram till något konkret resultat kommer marknaden omgående att informeras", skriver bolaget.

Den amerikanska tidningen, vars uppgifter kommer från icke namngivna källor, menar att åtalet mot Ola Rollén och huvudägaren Melker Schörlings försämrade hälsotillstånd är två aspekter som vägs in när det handlar om en möjlig försäljning av Hexagon.

”Stora industriföretag på båda sidor av Atlanten har försökt positionera sig som mer teknologiorienterade och digitalisera sin verksamhet. Det kan göra Hexagon attraktivt för flera stora industrikoncerner", skriver tidningen, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

Möjliga köpare

Analyshusen Danske Markets och Nordea Markets ser flera tänkbara kandidater som skulle kunna förvärva Hexagon till en prislapp av omkring 20 miljarder dollar. Danske ser tre möjliga noterade köpare i Autodesk, Dassault och Trimble medan Carl Zeiss, som inte återfinns på börsen, också kan vara intresserat av Hexagon, uppger Danske i en analys, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Möjligheten finns även att industribjässar som svensk-schweiziska ABB, amerikanska General Electric och tyska Siemens skulle kunna se en uppsida i att förvärva Hexagon, menar båda analyshusen.

Dela med dig