Aktiespararna

Optimistisk Forssell säker på vändning

Av David Flatbacke-Karlsson
17 oktober 20177 min lästid

Ronnie Leten ska få rätsida på Ericsson – och lyfta storägaren Investor.
Nu berättar investmentklassikerns vd Johan Forssell om hur telekomjättens trend ska vändas, miljardinvesteringen, synen på framgångssagan Atlas Copco och sina löften till spararna.

En rykande, färsk miljardinvestering gör Investor till största ägare i pressade Ericsson.

Investmentklassikern är på det klara om att Ronnie Leten är den ordföranden som kommer att göra bolaget framgångsrikt igen.

Och utesluter inte att skjuta in mer pengar om det är värdeskapande.

I förra veckan utsågs Ronnie Leten till ny ordförande i pressade telekomjätten Ericsson – som redovisat förluster och besparingsprogram på löpande band på sistone. Investors vd Johan Forssell, som även är ordförande i Ericssons valberedning, är övertygad om att belgaren är helt rätt person att få skutan på rätt köl.

– Det är hela valberedningens beslut. Vi står alla bakom Ronnie. Vi tycker att han är en utomordentligt skicklig affärsman, med en djup industriell bakgrund, som även har varit skicklig på att hantera olika strategiska frågeställningar på inte minst Atlas Copco, säger Johan Forssell till Aktiespararen.

Ronnie skapade stort aktieägarvärde under sin tid som vd i ert största innehav (just Atlas Copco). Något som talar för att han kan lyckas även i Ericsson?

– Absolut. Han har gjort ett fantastiskt jobb med Atlas Copco. Vi är väldigt nöjda.

I helgen blev nyheten offentlig att Investor köpt 24 miljoner B-aktier till ett värde av 1,2 miljarder i Ericsson. Wallenbergarnas investmentbolag går förbi Christer Gardells aktivistfond Cevian och blir åter största ägare i Ericsson med 6,6 procent av kapitalet och 22,2 procent av rösterna.

– De åtgärder och förändringar som görs inom bolaget får oss att tro att det här är en väldigt bra investering på längre sikt.

Är ni villiga att delta om det, som det ryktas om, blir en nyemission i bolaget?

– Det får bli ett tråkigt svar, men jag går aldrig in på hypotetiska transaktioner. Men jag kan säga att vi brukar investera pengar i våra innehav om vi ser det som värdeskapande. Vi brukar ställa upp. Det gjorde vi för både SEB och Husqvarna under finanskrisen.

Blandad utveckling

Investor presenterade sitt tredje kvartal för 2017 på torsdagen. Där framkom det att bolagets totalavkastning uppgick till -0,9 procent. Jämförelseindexet SIXRXX steg samtidigt med 2,0 procent. Johan Forssell ser tillbaka på en period som innehållit flera typer av resultatnyanser.

– Vår portfölj av listade innehav har en avkastning på 18 procent sett över det senaste året att jämföra med börsens motsvarighet på 12. EQT (riskkapitalbolaget) har levererat starka resultat och kassaflöden till Investor. Inom Patricia Industries, våra helägda men onoterade innehav, har det varit upp och ned där bland annat Mölnlycke haft en svagare utveckling.

Hur ser du på framtida investeringar?

– Vi kommer att kunna investera där attraktiva möjligheter uppstår. Det beror på vilka bolag som blir till salu och på hur börsen går. Vi är redo att investera i både våra listade och onoterade innehav, säger Johan Forssell, som på presskonferensen lyfte fram att Investor investerat i samtliga sina befintliga innehav utom Astra Zeneca de senaste tio åren.

Investor, som bland annat levererade ett ökat substansvärde jämfört med tredje kvartalet 2016, har fått se sin aktie backa på Stockholmsbörsen efter att rapporten släppts. Kursen var ned knappt under 1 procent vid 15.10-tiden.

Jacob Wallenberg är ordförande i Investor.

FAKTA

Johan Forssell om:

Sin syn på Atlas Copcos delning: ”Vi tror att det är helt rätt. Det här görs för att skapa ytterligare värden i bolagen. Arbetet har pågått en längre tid och utvecklas väldigt väl. Vi är väldigt nöjda med Atlas Copcos starka första halvår.”

Makroekonomiska utmaningar: ”Något positivt är att konjunkturen är relativt god. Den varierar lite mellan olika branscher och länder, men på det stora hela ser det bra ut. Det är rimligt att anta att vi snart kommer att få se en normaliserad penningpolitik med gradvis stigande räntor. Vilken effekt det kan få för oss är en osäkerhet.”

Vad han vill hälsa till aktiespararna: ”Jag vill verkligen tacka för förtroendet. Vi jobbar stenhårt i linje med vår strategi och tänker inte hitta på en massa nya tokigheter. Vi ska fokusera på det som vi är bra på och tror kan skapa värde.”

Investors tredje kvartal

Investmentbolaget Investor redovisar en totalavkastning för det tredje kvartalet 2017 på -0,9 procent. Jämförelseindexet SIXRX steg samtidigt med 2 procent.

Substansvärdet per aktie vid periodens utgång var 439 kronor, mot 433 kronor vid utgången av det tredje kvartalet.

Det ger en substansrabatt på 9,2 procent per den 30 september, räknat på ett vägt genomsnitt av A- och B-aktien, jämfört med en rabatt på 7,1 procent i slutet av andra kvartalet.

Substansvärdet per aktie med marknadsvärderade onoterade innehav, som Investor introducerade i och med förrförra kvartalsrapporten, var 497 kronor, motsvarande en rabatt om drygt 19 procent. Det kan jämföras med 493 kronor och 18,4 procent vid halvårsskiftet.

Investors resultat efter skatt blev 5.373 miljoner kronor (30.772). Resultatet per aktie uppgick till 7:03 kronor (40:21).

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Det här är Investor:

Grundat: 1916.

Huvudkontor: Stockholm.

Antal anställda: Omkring 19 300 personer.

Kursutveckling (sedan september 1984): Upp över 3 500 procent.

Portföljens utformning

Noterade kärninvesteringar (mäts som procentuell andel av totala tillgångar):

Atlas Copco – 19.
ABB – 14.
SEB – 13.
Astra Zeneca – 8.
Wärtsilä – 5.
Sobi – 4.
Saab – 4.
Nasdaq – 3.
Electrolux – 4.
Ericsson – 3.
Husqvarna – 2.

Patricia Industries (helägda dotterbolag, mäts som procentuell andel av totala tillgångar):

Mölnlycke – 6.
Laborie – 1.
Aleris – 1.
Permobile – 1.
BraunAbility – 1.
Vectura – 1.
Grand Group – 0.
3 Skandinavien – 1.

Investeringar i riskkapitalbolaget EQT:s fonder utgör även en andel på 4 procent av de totala tillgångarna.

Källa: Bolagets webbplats.

Dela med dig