Aktiespararna

Optimistisk om vändning i investmentklassikern: ”Har placerat alla aktier i bolaget”

Av David Flatbacke-Karlsson
30 november 20185 min lästid

Ratos har gått från ett hyllat till sågat bolag. Nu har vd Jonas Wiström har sin plan för att skapa aktieägarvärde klar. ”Vi måste utnyttja våra styrkepositioner”, säger han.

Ratos, vars rörelseresultat som koncern föll betänktligt och uppgick till 194 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2018, tillhör ett av Stockholmsbörsens mest utskällda bolag de senaste åtta åren.

Familjen Söderbergs investmentbolags aktie har rasat omkring 65 procent sedan toppen på 139 kronor som noterades 2010.

– Det fanns en oerhörd tro på Ratos med tanke på hur bra det gick första delen av 2000-talet. Men sedan har vi, som jag anser det, sålt bra bolag och behållit mindre bra bolag, säger vd Jonas Wiström på Aktiespararna Bromma/Mäläröarnas lokalavdelningsmöte i Bromma gymnasiums stora aula.

Han nämner bland annat Anticimex som ett exempel, att om bolaget hade fått vara kvar under paraplyet kunde det ha varit värt mer än hela Ratos i dag.

Jonas Wiström, tidigare ordförande och en erkänt hyllad ledare, klev in som vd i slutet av 2017. Trots sin korta tid på posten har han redan varit med och genomfört flera förändringar.

– Vi har tagit bort preferensaktierna, gjort nedskrivningar för att få mer rättvisande värden i portföljbolagen och effektiviserat vår lilla organisation. Sedan har vi även ändrat om i strukturen, så att vi kan ha personer från Ratos i portföljbolagens styrelser. Nu sitter även en medlem ur familjen Söderberg som ordförande i Ratos. Det var länge sedan.

Alla har samma motivation

Han betonar vikten av att alla anställda nu har samma incitament som aktieägarna och en långsiktig huvudägare.

– Vi kan behålla bolagen så länge vi vill och behöver inte sälja i dåliga tider.

Jonas Wiström framhåller att Ratos tänk ska genomsyras av det bästa från private equity (riskkapitalsbranschen)- och börsnoterade världen. Många bedömare liknar Ratos, med över 60 000 aktieägare, vid ett private equity-konglomerat.

Investmentbolagets portfölj består av tolv bolag. Samtliga innehav har fått tydliga direktiv gällande sin utveckling.

– Många bolag har gått dåligt trots den kanske bästa högkonjunkturen någonsin. Nu blir det en enkel princip: Inte satsa på tillväxt eller ens lönsamhet före stabilitet. Vi har varit i alldeles för många sektorer och framöver ska vi fokusera på bolag med huvudkontor i Norden, säger Jonas Wiström.

Ska bli mer effektivt

Jonas Wiström är övertygad om att det går att arbeta smarare.

– Vi ska vara en decentraliserad familj av företag, men bolagen ska även kunna dra nytta av vissa synergier genom att vi tillsammans omsätter 50 miljarder kronor. Vi har redan hittat kostnadsbesparingar. Det finns mer att göra.

Utformningen av Jonas Wiströms egen aktieportfölj visar rejäla tecken på stor tro på Ratos.

– Jag har investerat alla mina aktieplaceringar i Ratos. Jag har köpt aktier för 5 miljoner kronor och har även konvertibler och optioner.

Viktiga tipset

Jonas Wiström passar även på att bjuda publiken som samlats på Bromma gymnasium på ett sparråd.

– Jag brukar aldrig rekommendera någon att köpa aktier eftersom man inte vet hur aktiemarknaden kommer att gå på kort sikt. Jag tror att aktier, rent generellt, är en bra investering över tid. Man ska köpa aktier långsiktigt eftersom marknaden går upp och ned, säger Jonas Wiström.

FAKTA

Här är Ratos portföljbolag

Aibel – Ett serviceföretag som verkar inom främst olje- och gasindustri.

Airteam – Sysslar med att erbjuda ventilationslösningar i Danmark.

Bisnode – Ett it-bolag som främst, genom datadrivna produkter, vill hjälpa bolag med sina beslutsprocesser inom kredit-, affärs- och marknadsföring.

Diab – Tillverkar och säljer kärnmaterial till kompositkonstruktioner. Produkterna används bland annat i fritidsbåtar, flygplan, tåg och byggnader.

Hent – Byggbolag med fokus på nybyggnation av offentliga och kommersiella fastigheter.

HL Display – Leverar produkter och lösningar för butikskommunikation och varuexponering.

Kvdbil – En oberoende marknadsplats för inte minst värdering och förmedling av begagnade bilar.

Ledil – Utvecklar och säljer sekundäroptik.

Oase Outdoors – Designar och säljer utrustning för camping- och friluftsliv.

Plantasjen – En kedja för försäljning av växter och växttillbehör. Cirka 140 butiker i Sverige, Norge och Finland.

Speed Group – Leverantör av logistik- och bemanningstjänster.

TFS – Genomför kliniska studier i human fas. På uppdrag av främst läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikindustrin.

Dela med dig