Aktiespararna

Öresunds ögonsten glänser

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
31 maj 20186 min lästid

Allmän reflektion

Hela havet stormar.

Så kan denna turbulenta börsvecka bäst beskrivas.

Den politiska situationen i Italien har tveklöst intensifierats, något som i sin tur påverkat prissättningen på såväl ränte-, valuta- och aktiemarknaden. Diskussioner om nyval, euro-utträde och populisternas politiska agenda har fått marknaden att inta en ”sälja först och fråga sedan”-mentalitet.

Det syns inte minst på den italienska obligationsmarknaden.

I tisdags, den 29 maj, steg räntan på en 2-årig italiensk statsobligation med så mycket som 170 punkter, motsvarande 1,7 procent. Rörelsen låter kanske inte så kraftfull för en aktieperson. Men uppgången är att betrakta som betydande på obligationsmarknaden.

Eftersom obligationerna används som en viktig del i de italienska bankernas kapitalbas kan uppgången liknas vid en hastig reduktion av syrenivån i det italienska banksystemet.

Av förklarliga skäl chockerades därför många av marknadens aktörer av det stora skiftet.

Italien skakar om eurosamarbetet och landet är en betydligt större pjäs än Grekland

God utveckling för italienska statspapper

Faktum är att italienska statspapper har varit en av de bästa placeringarna på obligationssidan sedan eurokrisen år 2011-2012. Framgångarna beror bland annat på att ECB, med sin italienska chef Mario Draghi, har gjort stora stödköp på marknaden och pressat ned räntorna över hela brädet.

Beteendet har också uppmuntrat spekulanter att ta liknande positioner i statspapper och företagsobligationer runt om i Europa i hopp om att ECB med ”whatever it takes”-resonemanget förr eller senare ska köpa dessa papper. Det har bland annat resulterat i en galen prissättning för europeiska skräpobligationer, som delvis har korrigerats på senare tid.

Avtagande oro

Men nu tycks oron, åtminstone kortsiktigt, ha lugnat ned sig på såväl ränte- som på aktiemarknaden.

Räntorna har fallit i Italien och börserna har vänt uppåt runt om i världen. Euron har också stärkts.

Vi står dock fast vid grundscenariot att börsvinden har vänt, som vi publicerade den 17 maj (https://old.aktiespararna.se/nyheter/borsvinden-har-vant). Sedan dess har också börsen fallit tillbaka och vi har roterat om portföljen åt det mer defensiva hållet igen.

I undersökningen som vi genomförde tidigare under veckan på Twitter är sentimentet alltjämt positivt bland våra följare, men vi får se om SIXRX verkligen står högre än 1152 den 31 augusti.

I skrivande stund står SIXRX i 1138.

Nu över till veckans portföljförändringar

Kindred

  • Vi väljer att öka på vårt befintliga innehav i spelbolaget Kindred till kurs 112 kr
  • Aktien har fallit tillbaka något efter utdelningen samtidigt som fotbolls-VM närmar sig
  • Viss regulatorisk oro finns i sektorn, men rörelsen tuffar på i en mycket god takt
  • Efter förändringen väger bolaget 7 procent i portföljen

Wihlborgs

  • Vi tar en position i Öresundsbaserade fastighetsbolaget Wihlborgs till kurs 97,40 kr
  • Bolaget genomförde nyligen en aktiesplit och Ulrika Hallengren är ny vd
  • Den välskötta rörelsen ligger helt rätt geografiskt och gynnas av ökad gränshandel
  • Marknaden ser bra ut med en förbättrad ekonomi i både södra Sverige och Danmark
  • Svagheten i den svenska kronan lockar även danskar att göra sina inköp i Södra Sverige
  • Koncernen har även en närvaro i den danska huvudstaden Köpenhamn med omnejd
  • Vakanserna är samtidigt låga i fastigheterna och driftsöverskottet ökar i beståndet
  • Balansräkningen är fortsatt stark och står inte i vägen för att fortsätta förvärva fastigheter
  • Vissa räds överutbud på kontorsmarknaden i regionen när utvecklingsprojekt färdigställs om några år, men i det korta perspektivet är denna risk av en mindre betydelse
  • Ränteläget fortsatt lågt i Sverige. 10- & 5-årsräntan har t.o.m. sjunkit efter de italienska oroligheterna, något som ger stöd åt fastighetskalkylerna
  • Sedan tidigare finns kronjuvelen bland de svenska fastighetsbolagen, Hufvudstaden, i portföljen som nu utökas med Öresundsregionens ögonsten, Wihlborgs
  • Positionen motsvarar 5 procent av portföljvärdet, horisonten är 3 månader och riktkursen 115 kr

Övriga händelser i portföljen

Fettspecialisten AAK handlas x-utdelning idag (9,75 kr/aktie), vilket förklarar dagens kursfall.

Detaljhandelsbolaget Clas Ohlson har fallit tungt på börsen. Aktien är fortsatt attraktivt värderad, men säljtrycket är betydande, inte minst efter kraschrekarna från SEB och Nordea. Denna vecka avvaktar vi med att öka på positionen, men en längre kommentar kommer nästa torsdag, dagen innan koncernens bokslut, som presenteras fredagen den 8 juni.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig