Aktiespararna

Orrön Energy säljer sin andel i norskt vattenkraftverk- aktien stiger

Av Finwire/Redaktionen
12 april 20241 min lästid
Energibolaget Orrön Energy ska sälja sin 50-procentiga andel i Leikanger vattenkraftverk för ett företagsvärde om 613 miljoner norska kronor, eller runt 53 miljoner euro, framgår det av ett pressmeddelande.

Köpare är den befintliga delägaren Sognekraft. Affären väntas vara färdig under andra kvartalet efter sedvanliga godkännanden.

"Transaktionen är ett led i bolagets strategi om att ha en opportunistisk syn på värdeskapande och dra nytta av gynnsamma marknadsförutsättningar när de uppstår", skriver Orrön.

Enligt bolaget möjliggör försäljningen att de kan fokusera på värdeskapande investeringsmöjligheter i den operativa verksamheten och inom egenutvecklade projekt.

"Den här transaktionen är ett perfekt exempel på hur vi skapar värde genom vårt opportunistiska och entreprenörsdrivna synsätt, och försäljningspriset är ett tydligt kvitto på det underliggande värdet på våra tillgångar och den rabatt som finns i bolagets aktiekurs. Leikanger vattenkraftverk utgör mindre än 10 procent av Orrön Energys årliga elproduktion, men värdet av transaktionen motsvarar cirka 20 procent av vårt företagsvärde och 30 procent av vårt nuvarande börsvärde", kommenterar Orrön Energys vd Daniel Fitzgerald.

Aktien stiger 7 procent efter nyheten.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig