Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-04

Osäkerhet ger aktien trygghet: ”Kurvorna pekar uppåt”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 10–11 2019

Sectra har utklassat börsen.
Medicinteknikbolaget är övertygat om att flera trender talar för en fortsatt stark utveckling.
– Det är omöjligt att inte investera i det vi gör, säger vd Torbjörn Kronander.

wysiwyg_image

Sectra har svarat för en imponerande tillväxt resa – och belönats med en kraftig uppgång. Sedan börsnoteringen i mars 1999 är aktien upp över 2 300 procent. Bara under 2019 har medicinteknikbolaget lyft över 80 procent.

– Vi gillar marknader som växer av tvång. Det gör verkligen medicinsk it och cybersäkerhet. Kostnaderna för hälsovård i USA uppgår till 20 procent av BNP och det går inte att ha 100 procent av BNP. Alla kurvor pekar uppåt, investeringar måste göras och det genom it, säger vd Torbjörn Kronander till Aktiespararen.

Ni rider på underliggande omvärldstrender?

– Du kan vänta med att köpa en ny bil, men inte med att stoppa allt äldre personers allt fler sjukdomar. Det måste hanteras. Det är det vi fokuserar som mest på.

Omkring 90 procent av Linköpingsbaserade Sectras omsättning, som uppgick till strax över 1,4 miljarder kronor i senaste räkenskapsåret, utgörs av medicinsk bildhantering som lägger grunden till en snabbare och tydligare diagnos för patienterna. Cancervård är en prioritering och viktigaste marknaden är USA.

– Där är vi marknadsledande. Sedan är vi även stora i Holland och Storbritannien.

LÄS ÄVEN: Värda över 800 miljoner kronor – därför rör kursraketens vd inte sina aktier: "Hjärtat på rätt ställe"

Hur skulle du beskriva er strategi?

– Vi är multinationella och vill vara bland de största när vi går in i ett nytt land. Vi behöver allokera och använda vårt kapital och våra resurser på ett klokt sätt.

Placerarna i botten

I Sectras prioriteringspyramid är aktieägarna placerade längst ned. Det kan tyckas märkligt, men Torbjörn Kronander har en tydlig förklaring.

– Först och främst handlar det om att ha nöjda kunder och de bästa anställda som verkligen trivs på jobbet. Det är farligt att tänka kortsiktigt och, som vissa större företag gör, sätta aktieägarna främst i varje situation. Över tid betalar det sig bäst för långsiktiga aktieägare att inte göra så, understryker koncernchefen.

Vad är det som gör era kunder tillfreds?

– Våra anställda och chefer kan sitt område. Vi har lyckats bygga upp ett stort förtroendekapital genom att anställa rätt personer. Kunderna är nöjdast i industrin.

Torbjörn Kronander betonar att det finns runt 25 000 sjukhus i västvärlden och ungefär lika många i Kina.

– Men det är komplext att göra mjukvaruaffärer i Kina då en stor andel av sjukhusprodukterna måste tillverkas i landet. Det är inget av våra större fokusområden.

Säkrar omvärlden

Cybersäkerhet står för runt 10 procent av omsättningen. Sectra tar fram olika typer av it- och övervakningssystem som ska skydda organisationer, verksamheter och myndigheter om de utsätts för försök till avlyssning, dataintrång eller hackerattacker.

– Inom det nya delområdet för kritisk infrastruktur har vi redan ett antal kunder, men en sådan här typ av affär tar tid att bygga upp. Det är först den tionde eller hundrade kunden som gör oss lönsamma på grund av de höga fasta kostnaderna för övervakningen som sker dygnet runt. Just nu är det en belastning på våra finanser, men det är en växande trend och ett ben som förhoppningsvis kommer att betyda mycket i vår framtida affär, menar Torbjörn Kronander.

När blir ni lönsamma inom cybersäkerhetsområdet?

– Vi är lönsamma inom cybersäkerhet redan i dag. Om än inte på samma nivå som inom medicindelen än. Sedan inom det nya tillväxtområdet för kritisk infrastruktur är det inte möjligt att ge något exakt datum. De snabbaste besluten tas knappast inom kraft- och energisektorn, som vi jobbar mycket inom, och vi har bara hållit på i fyra år och nyss kommit i gång utomlands. I slutändan handlar det så klart om att tjäna pengar.

Torbjörn Kronander vill inte berätta något om någon specifik kund som Sectra har fått.

– Men vi har vunnit en avgörande majoritet av de större upphandlingarna inom segmentet i Sverige, säger han.

Sectra, som har 22 patentfamiljer i sin portfölj, gör investeringar om 10–15 procent årligen av omsättningen i FoU (Forskning och utveckling).

– På grund av den stora orderingången i våras har vi ett par investeringstunga kvartal när vi levererar de stora orderna.

Aktien värderas till ett p/e-tal på över 60 på innevarande år. Aktiemarknaden har höga förväntningar på att Sectra ska fortsätta att leverera. Nyligen pressades aktiekursen av en kvartalsrapport som inte föll marknaden i smaken. Kursen rasade då nära 20 procent.

– Mitt jobb är att se till att vi har nöjda kunder och att skapa långsiktiga värden. Vi har mycket att jobba med, men vi är inne på en bra väg, säger Torbjörn Kronander.

FAKTA

Det här är Torbjörn Kronander

Född: 1957 i Malmö. Till stor del uppvuxen på Gotland.

Utbildning: Civilingenjörsexamen i Teknisk Fysik och Elektroteknik med inriktning mot medicinsk teknik och teknologie doktor i Informationsteori (telekommunikationsteori) vid Linköpings universitet. MBA i ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: Chef och grundare av medicinteknikdelen i Sectra, 1990–2012. Vd för hela Sectra, som är spunnet ur forskning på Linköpings universitet och grundades 1978, sedan 2012.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.