Aktiespararna

Osäkerhet råder men hopp finns

Av Redaktionen
28 april 20214 min lästid

Att fynda bland börsens eftersläntrare kan visa sig smart. I Raysearch har vi ett högvärderat tillväxtbolag som tappat tempo men breddat och stärkt sin produktportfölj.

Bolaget utvecklar mjukvarulösningar för cancerkliniker med fokus på strålbehandling. Först handlade det om dosplanering kallad Raystation, sedan 2017 också informationssystemet Raycare och därefter fler lanseringar.

Aktien är svängig men inte tillbaka där den stod innan Covid-19 pandemin. Sjukvården i västvärlden har belastats och möjligheterna för Raysearch att effektivt marknadsföra och sälja in nya system och tjänster har begränsats. Marknadsandelen inom mjukvara för dosplanering bedöms till uppemot 10 procent. Konkurrenter som är stora på både mjuk- och hårdvara för strålterapi är Varian, nyligen uppköpt av Siemens, och Elekta.

Under Covid-19-pandemin har höglönsam nyförsäljningen haltat medan kontrakterade intäkter för löpande stöd och underhåll rullat på. Nordamerika backade med 23 procent, Europa och övriga världen med 15 procent medan Asien, med bättre virushantering, steg med 20 procent och nu utgör en fjärdedel av totalen.

Siffrorna är slagiga på kvartalsbasis med en tillväxt i början på 2020, och en rörelsemarginal på 25 procent, som gick över till krympning och brakförluster. En starkare krona gav en valutaförlust på 30 miljoner kronor på helåret och sänkte därmed rörelsemarginalen med 5 procent till under nollan.

Orderingången på 855 miljoner kronor, 31 procent mer än omsättningen 2020, talar för att tillväxten kommer tillbaka. Efterfrågan på cancerbehandling består. Likväl är osäkerheten i prognoser för 2021 och 2022 stor.

Innan 2020 har Raysearch värderats till över 20 gånger kommande års rörelseresultat. Det är högt men grundade sig då på en kontinuerlig tillväxtresa. Innevarande år bör bli klart bättre än ifjol men det räcker inte. Med blicken på 2022 skulle vi behöva en omsättning på 1 miljard, upp 33 procent, med en rörelsemarginal på dryga 15 procent, för att få ihop en värdering där företagsvärdet (börsvärdet justerat för nettoskuld) ligger på 20 gånger rörelseresultatet och p/e-talet på 26. Så kan det bli och det hoppas vi på.

Till Raysearch fördel hör att satsningarna på produktutveckling fortsatt i högt tempo med ambitionen att förbättra cancervården, vilket talar för hög tillväxt framöver, och att finanserna är starka med en nettokassa på 1 krona per aktie. Långsiktighet och stabilitet råder.

Att omsättning och lönsamhet ska dra iväg litar börsen på. Våra prognoser är kanske låga. Den som är riskbenägen köper, men vårt försiktiga råd är Avvakta.

Företagsbeskrivning

Avknoppat 2000 från KI, börsnoterat 2003, med huvudkontor i Stockholm och 405 medarbetare är Raysearch globalt verksam inom onkologiinformationssystem och dosplaneringssystem till fler än 2600 strålbehandlingskliniker i 65 länder.

Ledning

Johan Löf, VD och grundare, äger 6 243 084 A-aktier och 418 393 B-aktier, motsvarande 19,4 procent av kapital och 56,9 procent av röster, värda cirka 570 miljoner kronor.

Börstemperatur

Ledning: 4

Tillväxt: 3

Direktavkastning: 1

Lönsamhet: 3

Trygg placering: 2

Nyckeltal


Optimisten hoppas att Raysearch i skymundan har bäddat för kraftigt ökad höglönsam tillväxt som ger aktien uppsving.

Pessimisten befarar att det går trögt också 2021 och med halva omsättningen i svaga dollar så har aktien blivit för dyr.

Dela med dig