Aktiespararna

Osäkert läge på marknaden

Av Nyhetsbyrån Direkt
17 augusti 20177 min lästid

Allmän reflektion

Börsen har under den senaste veckan varit småsur och kurserna har trendat nedåt. I nyhetsväg fortsätter rapporter att komma in och många bolag överraskar på nedsidan – som exempelvis belysningsbolaget Fagerhult (som vi säljrekommenderade på 131 kr) gjorde idag och aktien föll också över 4 procent.

I den positiva vågskålen har ordkriget mellan USA och Nordkorea lugnat ned sig. Vi var djupt oroade kring händelseutveckling efter att USAs president Donald Trump hetsade mot Nordkoreas Kim Jong-Un med en rad uttalanden.

En väpnad konflikt i regionen skulle utan tvekan medföra lidande och svåröverskådlig förödelse i Nordkorea och dess grannländer.

Att spänningen minskat är därför klart positivt för alla inblandade enligt vår mening.

Ordkriget har dock fortsatt i världen – men på en annan ort. Nu har i stället retoriken skruvats upp mellan Kina och USA, där ett eventuellt handelskrig kan vara på gång.

Trump har visat sitt stöd för en utredning om immateriella rättigheter – där Kina blivit beskylld för att stjäla immateriella rättigheter från amerikanska företag.

Ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina kan skaka till börsen rejält under hösten.

Likaså närmar sig skuldtaksdiskussionen i USA (slutet på september, början på oktober). Även om ”alla” räknar med att det blir en icke-händelse och taket höjs friktionsfritt, kan det bli svårt att ena kongressen.

Detta beror främst på att Trump är så illa omtyckt i Washington. Hur det blir denna gång återstår att se.

Med en succesivt minskad likviditetstillförsel från världens centralbanker kan också saker och ting ändras snabbt på kapitalmarknaden. Mellan januari till maj i år hade exempelvis de största centralbankerna pumpat in över 1 biljon USD – hisnande +200 miljarder dollar per månad – in i marknaden. Nu har dock kranarna (officiellt) börjat torka upp och ligger kring 100 miljarder.

Den extremlåga volatiliteten kan därför snart vara ett minne blott – något som vi också kan se i skräckindexet VIX som börjat skaka till igen. Om uppgången i VIX, är uthållig är dock svår att sia om eftersom ”att korta VIX” och ligga lång USD/JPY är strategin på allas läppar.

Veckans...

Vi är mycket stolta över det senaste numret av tidningen Aktiespararen. I tidningen har vi skrivit en rad analyser och vi rekommenderar alla våra läsare att unna er en kväll för att läsa genom materialet. Om du ännu inte är medlem i Aktiespararna är det hög tid att bli det!

Bli medlem här och läs alla våra tankar och analyser obehindrat här.

Nu över till portföljbolagen.

Intrum Justitia

Aktien var ner tämligen kraftigt på sin kvartalsrapport för det andra kvartalet. En rapport som präglades av osäkerhet kring fusionen med Lindorff.

De underliggande intäkterna och marginalerna var dock okej och ledningen var positiva i sina framtidsblickande kommentarer för den underliggande affären. I Västeuropa uppges utbudet av köpta fordringar utvecklas väl men med en fortsatt prispress i flertalet marknader, enligt rapporten.

Trots osäkerheten kring Lindorff, och den höjda riskpremie det medför, är tillväxtcaset alltjämt intakt enligt vår mening. Inkasso och köpta fordringar växer så det knakar och potential finns fortsatt.

Ur ett värderingsperspektiv ser aktien också intressant ut efter kurskollapsen som varit.

Vi behåller aktien i portföljen, den svaga kurstrenden till trots.

ICA Gruppen

Rapportsiffrorna var aningen sämre än vad konsensus förväntat sig. Såväl försäljning som resultat.

Med en aktiekurs som gått fantastiskt bra på kort tid inför rapporten får kursreaktionen på -6 procent ändå ses som rimlig.

För det största delområdet Sverige, som presterade under förväntningarna, bedöms verksamheten ha haft en utveckling som legat nära marknadsutvecklingen under det andra kvartalet.

Vi tycker fortfarande aktien ser intressant ut och ser ingen anledning att ändra vår nuvarande position.

Resurs Bank

Resurs levererade en solid Q2:a där tillväxten var god och ger stöd till vårt case. Den norska marknaden oroar dock en aning.

De hårdare regleringar som norska myndigheter har flaggat för avseende konsumentlån kan antas ha viss påverkan för Resurs men är inget som "äventyrar" nischbankens tillväxt i förhållande till målet. Även hårdare konkurrens på den norska marknaden har medfört viss marginalpress.

Medan lånebokstillväxten var 14 procent ökade nettoresultatet samtidigt endast 5 procent från det andra kvartalet 2016. Detta då rörelsekostnaderna steg med 11 procent till följd av ökade digitaliseringssatsningar. Dessa kostnader kan också tänkas hålla i sig framöver.

Resurs norska konsumentlåneverksamhet, med yA Bank som förvärvades under 2015, hade under det andra kvartalet en "stark tillväxt" som låg över segmentsnittet om 19 procent.

Aktien är fortsatt väldigt billig värderingsmässigt och handlas runt p/e 10 på innevarande års vinst.

Vi ser alltjämt potential i aktien och behåller den i portföljen.

Electrolux

Bolaget kom med klart bättre resultat än väntat, framför allt tack vare en mycket stark rörelsemarginal för den nordamerikanska vitvarurörelsen. Här höjer bolaget sin marknadsprognos för 2017. Electrolux huvudfokus i Nordamerika kommer även framöver att ligga på lönsamheten.

Ett skifte mot en mera tillväxtorienterad strategi väntas ske först mot senare delen av 2018.

Vi gillar fortsatt Elux.

Nu över till portföljen i sin helhet.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig