Aktiespararna

OX2-aktien får flera köpråd efter Q4-rapporten och bankerna ser hög uppsida

Av Eric Emanuelsson
22 februari 20244 min lästid
OX2 får flera köpstämplar efter Q4-rapporten och bankerna ser hög uppsida i aktien framåt.
OX2 sjönk först som en sten efter Q4-rapporten men repade sig sedan. Under torsdagen studsar aktien upp nästan 8% i den inledande handeln - efter flera positiva analyser och köpstämplar.

OX2-aktien hade en märklig resa på Stockholmsbörsen under onsdagen.

Bolaget släppte sin Q4-rapport och direkt när börsen öppnade skickade marknaden ner aktien över 10%. Men bara en halv timme senare stod aktien på plus och under torsdagen fortsätter resan uppåt då OX2-aktien noterar en uppgång på över nästan 8% vid börsöppning.

Anledningen är att flera banker under morgonen har uttalat sig positivt om bolaget och dess Q4-rapport.

Bankerna: Köp OX2 - hög uppsida i aktien

Handelsbanken skriver till exempel att de ser en stor långsiktigt kurspotential i bolaget och upprepar sina råd köp på tre månaders sikt och outperform på tre års sikt.

"Aktien är attraktivt värderad (P/E 11,4x respektive EV/EBIT 5,7x 2024pr) och handlas till lägre multiplar än historiskt. Vi anser att oro kopplat till elpriser, högra räntor och lönsamhet i offshore-projekt redan reflekteras i kursen och borde avta i takt med att OX2 fortsätter att uppvisa en god utveckling", skriver banken.

OX2 positiva inför framtiden

Vad det gäller Q4-rapporten skriver Handelsbanken att intäkterna i kvartalet var 45% lägre än deras prognos, men att en hög andel av projekträttighetsförsäljningar och god kostnadskontroll i projekten under byggnation resulterade i en rörelsemarginal om 18%, vilket var högre än väntat. Rörelseresultatet var 332 miljoner kronor, i linje med förväntan.

OX2:s ledning kommenterade framtidsutsikterna positivt, med starkt politiskt stöd och stort intresse från kunder.

Handelsbanken höjer sina vinstprognoser för OX2 för 2024-2025 med 2-3%.

Ålandsbanken sammanfattar Q4-rapporten med orden "starkt resultat."

"Vid sidan av resultatet noterade vi ett mycket starkt kassaflöde under kvartalet vilket medförde att nettokassan steg till 2,9 mdr SEK (drygt 10 SEK/aktie)", skriver banken och fokuserar också på att ledningen ser bättre marknadsförutsättningar inför det kommande året.

"Vi räknar med att projektförsäljningarna tar fart från 2Q24 och framåt. Värderingen är attraktiv med ett P/E-tal på 10x för 2024 (som sjunker ytterligare under de kommande åren). Balansräkningen är stark, kassaflödet stabilt och förväntningarna relativt låga. Vi upprepar vår positiva syn på aktien", fortsätter man.

Carnegie och DNB sätter också köp på OX2

Under morgonen har Carnegie upprepat köp på OX2 men sänkt riktkursen till 65 kronor. DNB upprepar också köp men höjer riktkursen till 75 kronor. I dag kostar en aktie cirka 50 kronor, vilket betyder att Carnegie ser en uppsida på 30% och DNB en uppsida på 50%.

Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg lyfte tidigare under året fram OX2 som en av de aktier han tror kommer ta revansch under 2024, efter ett väldigt trist 2023.

Aktiechefen sa då att det har funnits en stor osäkerhet från marknaden kring hur många vindkraftsprojekt OX2 ska lyckas sälja under 2023 och 2024. Starten var visserligen seg under fjolåret men nu har försäljningen kommit igång och Hedberg tror att trenden kommer att öka under 2024.

"Förväntningarna har varit att OX2 nästan inte ska sälja någonting under 2024, men det lär bli en positiv effekt när räntorna börjar gå ned. Bara faktumet att räntorna inte fortsätter stiga gör att osäkerheten hos köparna inte blir så stor", berättade han då.

LÄS MER: Aktiechefen: Tre aktier som tar revansch 2024

OX2AktietipsMedia och analyshus

Dela med dig