Aktiespararna

På måndag startar rättegången mot Rollén

Av Redaktionen
27 oktober 20174 min lästid

På måndag börjar insiderrättegången mot Ola Rollén, vd i Hexagon.
En fällande dom kan innebära sex års fängelse, rapporterar DN.
– Ola Rollén har lett Hexagon till stordåd tillsammans med Melker Schörling. Det är en framgångssaga ända till detta hände, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, till DN.

Hexagons vd Ola Rollén tillhör en av näringslivets mest framstående chefer. På måndag inleds rättegången om insiderbrott i Oslo.

Fälls han för insiderbrott riskerar han sex års fängelse, skriver DN:s ekonomiredaktör Pia Gripenberg, i en stor artikel om affären som kan avgöra Ola Rolléns framtid.

I en intervju med DI:s Börsmorgon kommenterar Ola Rollén den stundande rättegången.

– Nu får vi under fem veckor reda ut allting som har hänt och det är jätteskönt, säger han i DI TV.

Om tiden som häktad säger Rollén:

– Jag önskar inte att någon ska behöva uppleva det jag har fått uppleva.

Frågan som blir avgörande

Enligt statsåklagaren Marianne Bender bröt Ola Rollén mot norsk insiderlagstiftning när han köpte aktier i Next Biometrics.

Frågan som domstolen måste ta ställning till var om Ola Rollén hade insiderinformation när han den 6 till 7 oktober 2015 köpte aktier i Next Biometrics klart under 60 kronor, som blev kursen i

nyemissionen i en uppgörelse som träffades på kvällen den 8 oktober, skriver DN.

Dagen därpå meddelade Next Biometrics marknaden att Greenbridge, grundat av Melker Schörling och Ola Rollén, gått in som storägare i Next till priset 60 kronor per aktie, vilket fick kursen att rusa med 83 procent, rapporterar DN.

Men det var inte bara investerarna som uppmärksammade Rolléns intåg utan även den norska finansinspektionen och ekobrottsmyndigheten, Økokrim.

I oktober 2016 begär statsåklagaren Marianne Bender att Ola Rollén ska gripas. Den 26 oktober frihetsberövas Rollén på Arlanda flygplats och förs till Kronobergshäktet i Stockholm.

När han, två dagar senare, presenterar Hexagons delårsrapport i en telefonkonferens med journalister och analytiker nämns inte det faktum att Rollén genomför presentationen som häktad och under polisbevakning.

Inte förrän den 31 oktober informeras marknaden om häktningen, vilket leder till kritik och böter på 6,2 miljoner kronor från Stockholmsbörsen.

"Fullt tänkbart att någon haft väsentlig information"

Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, uttrycker i DN, kritik mot hemlighetsmakeriet kring häktningen.

– Han greps på en allmän plats. Det är fullt tänkbart att någon kan ha sett det och därmed haft väsentlig information om bolaget som inte var allmänt känd, säger Joacim Olsson i DN.

Ola Rollén har lett Hexagon till stordåd tillsammans med Melker Schörling, konstaterar Joacim Olsson.

– Jag får känslan att det gått hybris i bolaget och dess ledning. De har blivit fartblinda och tappat en del av de värderingar som måste vägleda även svenska storföretagsledare, säger han.

Hexagon skulle också ha varit tydligare med varför bolagen finansierat egen juridisk utredning av Ola Rolléns ifrågasatta investering, enligt Joacim Olsson.

– Är den ett beställningsverk för att tillfälligt lugna marknaden eller är den till för att styrelsen ska ha beredskap för olika scenarier, säger han till DN.

De står bakom

Till skillnad från Aktiespararna har de stora institutionella ägare som Swedbank Robur, AMF och Första AP-fonden ställt sig bakom Hexagons styrelses hantering av Ola Rollén.

– Institutionerna är nog rädda om tillgångarna de har placerade i Hexagon och då har de tonat ned riskerna som är kopplade till den juridiska processen. Det kan jag förstå, även om jag tycker att det är fel, säger Joacim Olsson till DN.

Ola Rolléns företräds av advokaten Christian B Hjort.

– Ola Rollén nekar till åtalet. Han gör gällande att han inte hade insiderinformation vid tidpunkten för köpen i marknaden. I andra hand gör han gällande att de uppgifter som åklagaren anser är insiderinformation inte är det, säger advokat Christian B Hjort till DN.

Dela med dig