Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-05

På rätt spår

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Spännande läge i pressade aktier"? Läs det här

Allmän reflektion

Årets första kvartal är nu historia.

Det betyder att bolagens räkenskaper sammanställs för fullt och att rapportsäsongen närmar sig.

Efter de senaste veckorna svaga – och minst sagt skakiga - börsutveckling är sannolikt de flesta av oss i behov av rapportstyrka.

Mycket talar också för att rapporterna kommer att bli bra.

Den svenska kronan är osedvanligt svag, särskilt mot euron, och orderingången har länge varit klart godkänd för ledande industribolag som Atlas Copco, Volvo, ABB och Sandvik. Det ger stöd.

Senaste affärerna i Korta Portföljen

Regelbundna läsare av Korta Portföljen har märkt att vi har varit blivit mer och mer aktiva på köpsidan den senaste tiden. Portföljen börjar därmed fyllas på med spännande innehav.

Även om positionerna inledningsvis har varit små och i storleksordningen 2 procent, har dragen än så länge varit framgångsrika. Oljetesen i form av Tethys Oil och Lundin Petroleum har exempelvis utvecklats mycket väl efter inköpen, trots ett mer avvaktande oljepris.

Även förra veckans köp i fritidsspecialisten Dometic på runt 75 kronor känns bra, medan industribolaget ABBs aktiekurs har pressats av den avskilda utdelningen på 6,81 kronor under gårdagen.

Denna vecka väljer vi att fylla på i befintliga innehav

Alimak - Såväl Latour som insynspersoner fortsätter att köpa aktier och vårt investeringscase är alltjämt intakt. Vi ökar på innehavet marginellt från 4 procent till 5 procent av portföljen.

Investor - Mixen av den stora substansrabatten, portföljen samt de onoterade innehaven lockar och vi väljer att låta innehavet nu utgöra dryga 6 procent av portföljen.

ABB - Vi tog en inledande position i bolaget så sent som i förra veckan men då vi vill öka på vår cykliska exponering en aning inför rapportperioden finner vi ABB mest intressant i nuläget och dubblar vårt innehav som nu utgör 4 procent av portföljen.

Passande musik

Vi vill även passa på att bjuda på lite passande musik såhär i börsturbulensen. Våra tankar riktas främst mot de tidigare högtflygande FAANG-bolagen som kommit ned rejält på USA-börserna.

Eller som den kände artisten Tom Petty sjunger ”what goes up, must come down” och det kanske mest aktuella i det svåra börsläget just nu “coming down is the hardest thing”.

wysiwyg_image

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.