Aktiespararna

På spaning i banksektorn

18 november 20218 min lästid
Vi befinner oss i goda börstider. Så brukar det vara mot slutet på året och in i nästa. Inför niomånadersrapporterna som kom ett stycke in i oktober, och som generellt blev bra, dippade Stockholmsbörsen. Sedan dess har den pinnat på med över 10 procent.

Vi befinner oss i goda börstider. Så brukar det vara mot slutet på året och in i nästa. Inför niomånadersrapporterna som kom ett stycke in i oktober, och som generellt blev bra, dippade Stockholmsbörsen. Sedan dess har den pinnat på med över 10 procent.

Vi är inte ensamma. Teknikbörsen Nasdaq i New York och grannen i Köpenhamn har gjort samma bravad. Oljebadande Oslobörsen är upp 7 procent, trots att oljepriset som då tagit sig över 80 dollar nu, till glädje för många som tankar, kanat ned under det strecket. Helsingfors rör sig uppåt i lugnare tempo.

På makrofronten har det också hänt en del. Svenska kronan har försvagats lite, eller med 3 procent mot dollarn, som nu handlats upp till 8,85 kronor, men euron pendlar obetydligt runt, lätträknade 10 kronor blankt.

Fastighetsaktier vinnare

På räntesidan händer ingenting trots inflationssiffror väl över målen på 2 procent här hemma liksom inom Euro-området och i USA. Femåringen handlas till 0,1 procent och tioåringen till 0,3 procent. Den penningpolitiken tjänar låntagande statsmakter på och givetvis också skuldtunga, privata aktörer.

Till sistnämnda hör givetvis fastighetsbolagen vars hyror höjs med inflationen och där avkastningskraven kryper nedåt och därmed klättrar fastighetsvärdena. Så förväntas det fortsätta varför aktierna i sektorn, med få undantag, varav portföljinnehavet Fabege är det mest tydliga, handlas med rejäla premier ställt mot substansvärdena.

Riskspridning räddar portföljen

Inga förändringar görs denna vecka men vi kan konstatera att portföljens 12 aktier visar tvära kast. Norska tillväxtaktien, både organiskt och via förvärv, Bewi som varit med från start i september blev vinnare i senaste veckan med en uppgång på cirka 10 procent.

Efter den kraftiga kursuppgång vi fick tidigare så tog aktien en andhämtningspaus men verkar nu komma tillbaka och det återstår att se om aktien ska närma sig gamla toppar kring 65 norska kronor igen.

Tidigare trögrörliga Electrolux, som varit med i två veckor, är på väg att omvärderas med köpråd från flera håll. Vår kökshjälte är upp med cirka 8 procent vilket är något mer än mångas favorit och utdelningsstarka Clas Ohlson som gjorde entré i förra veckan. Tungviktaren Sandvik har också överträffat index med bravur liksom Fabege.

Embracer kommer igen

En långkörare med fortsatta kursbekymmer är snabbväxande spelbolagsjätten Embracer. Kvartalsrapporten som kom igår var klart bättre än väntat (analytikerkonsensus) när det gällde Q2 (juli-september). Förväntningarna var lågt ställda så det var kanske inte så svårt. Om det räckt med det hade aktien nog vänt upp. 

Tyvärr, på kort sikt, sänkte VD och huvudägare Lars Wingefors utsikterna för omsättning och resultat för innevarande räkenskapsår 2021/22 (april 2021-mars 2022). Aktien som hade tagit sig tillbaka över blygsamma 90 kronor dök igår med cirka 10 procent.

Lyfter blicken

Det som hänt är att spel på väg att lanseras försenats eftersom kvalitetskraven höjts eller i varje fall är mycket höga. Att prognoserna för innevarande år sänks är trist men att de höjdes kraftigt för nästa och nästnästa (2023/24) gör att aktien ser klart billig ut räknat på dessa.

Därtill kommer att Embracer är stadda i kassa och även framöver kommer att göra många förvärv, som ytterligare höjer prognoser för kommande år.

Analytiker som följer Embracer har upprepat köpråd. Riktkurser ligger runt 140 kronor. Det gäller även för analyshusjätten Goldman Sachs som idag sänkte riktkursen från 160,50 till 142 kronor. Att utsikter och förväntningar för 2021/222 sänkts ökar chansen att kommande rapporter blir bättre än väntade.

Därmed borde nervösa placerare kunna köpa och bli mer långsiktiga. Vi tror att aktien nu inleder en stadigt stigande kursbana. Hur lång tid det tar att nå 140 kronor får vi se.

Fortnox lilla finska kopia

Finska Admicom, som likt Fortnox håller mindre bolag med molnbaserade redovisnings- och andra tjänster inom ekonomiadministration, lever i skymundan på Helsingforsbörsen. Aktien har helt utan egna nyheter i veckan dalat med mer än 5 procent.

I Admicoms niomånadersrapport, som kom redan den 4:e oktober (som illustration på hur snabba de är på bokföring), ser det bra ut med 14 procent tillväxt, marginaler närmare 50 procent och resultattillväxt också på sista raden över 20 procent.

Relativt Fortnox är aktien långt billigare. Fortnox har i år visat en tillväxt på över 30 procent i omsättning men resultatet stiger med måttligare 16 procent till 2,95 kronor (2,54) sett över nio månader. Aktien har pinnat på med över 35 procent till i nuläget 633 kronor eller ett P/E-tal på över 140 om vi skissar på en årsvinst per aktie på 4,50 kronor.

Igår annonserade Fortnox förvärvet av svenska Capcito som i fjol hade en omsättning på 24,5 miljoner kronor och ett negativt rörelseresultat på -36 miljoner kronor. Köpeskillingen på 410 miljoner kronor är en rejäl slant men knappt något ställd mot Fortnox börsvärde på närmare 39 miljarder kronor.

Den motiveras av möjligheterna att bredda Fortnox tjänster till att innefatta förmedling av lån mellan banker och finansbolag och egna kunder som väljer tjänsten.

Nyheterna runt Admicom är sällsynta. En ny permanent VD ska vara på väg in. Mycket mer är möjligt och vi är fortsatt hoppfulla när det gäller aktiekursen.

Behåll och leta nytt

I skrivande stund är vi båda krassliga och det skulle inte vara helt fel att söka mer kontakt med sjukgymnasten Physitrack och vårdande Ambea som ihop också klår index. Vi stannar hemma och behåller aktierna.

På nyhetsfronten har vi inte släppt förra veckans tankar om kontanthanteraren Loomis och butiksinredaren ITAB. Billiga aktier som inte hunnit tillbaka eller blivit poppis igen. Det kan i skrivande stund motiveras av nya nedstängningar på flera håll i Europa, däribland våra grannländer, motiverade av en ny släng av Covid-19. Det går över.

I kikaren

En annan nykomling som vi funderar på är norska nätbanken Sbanken. Här kom ett uppköpsbud i april från i Norge marknadsledande, med staten som huvudägare, DNB.

Budet på Sbanken (nedjusterat för den utdelning som gjorts på 4,40 nkr) är 104,45 nkr. Men norska konkurrensmyndigheten har nu i veckan sagt nej till samgåendet. Om DNB överklagar eller inte återstår att se. Att ett uppköpsbud, av en konkurrent, kan pågå så länge är i och för sig tokigheter.

Sbanken har halkat ned till kurs 93 nkr. Det kan ställas mot 80 nkr från före budet i våras. Den kursuppgången på 16 procent förklaras inte av budet, anser vi. Bankaktier generellt tillhör årets vinnare. Som exempel har DNB-aktien klättrat med 17 procent sedan april.

Den bank som har högst kundnöjdhet, med 450 000 kunder, i Norge är Sbanken. Ett konkurrerande bud på aktien, där storägaren, svenska Altor med 25 procent, uppenbarligen är beredd att sälja, är möjligt. Om inte är nedsidan inte större än för bankaktier generellt och Sbankens fortsatta tillväxtresa talar för att här i vilket fall finns en bra uppsida.

Den som lever får se. Vi avvaktar tills vidare.

Då vi inte kommer åt excelarket med portföljen så uteblir portföljvyn i dagens inlägg. Förhoppningsvis kan vi uppdatera detta redan imorgon.



Dela med dig