Aktiespararna

Partierna om valets sparfrågor

Av Unga Aktiesparare
22 augusti 20186 min lästid

Synen på privatekonomin splittrar partierna. ISK-skatten är en av konfliktlinjerna. Här är några av valets plånboksfrågor, som Unga Aktiesparare sammanställt.

Hur ska sparskatten se ut om ditt parti fick bestämma?

Ulla Andersson, Vänsterpartiet:

”Vi vill ha progressiv beskattning av kapitalinkomster. De med höga kapitalinkomster ska betala mer än i dag.”

Janine Ericson, Miljöpartiet:

”Miljöpartiet står bakom de justeringar som gjorts avseende skatten på investeringssparkonto och kapitalförsäkring.”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna:

”Man kan spara oerhört förmånligt i investeringssparkonto. Vi har inga planer på att ytterligare skattegynna sparande.”

Emil Källström, Centerpartiet:

”Vi var och är fortsatt djupt kritiska till regeringens höjda skatt på investeringssparkontot.”

Mats Persson, Liberalerna:

”Liberalerna vill uppmuntra fler att spara och bygga upp en egen buffert. Att ha ett eget sparkapital ger frihet, möjlighet och trygghet. Därför föreslår Liberalerna att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att behöva betala någon skatt på avkastningen.”

Jakob Forssmed, Kristdemokraterna:

”Kristdemokraterna var med och tog fram det nu populära ISK-kontot. Då var planen att spelreglerna, främst beskattningen, skulle vara förutsägbar och inte ändras. Nu har regeringen höjt skatten två gånger, vilket vi varit och är emot”.

Elisabeth Svantesson, Moderaterna:

”Då skulle den höjning av skatten som regeringen drivit igenom inte ha genomförts.”

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraterna:

”Den senaste skattehöjningen på ISK ska rullas tillbaka och om utrymme finns även sänkas ytterligare. Möjligheten att pensionsspara privat borde också återinföras i någon form”.

Unga har kunskapsbrister i privatekonomi, enligt Finansinspektionen. Vad ska man göra åt det?

Ulla Andersson, V: ”Vi vill stärka upp konsumentvägledarna i kommunerna och stärka konsumentinformationen i grundskolan, gymnasieskolan samt på SFI (Svenska för invandrare). ”

Janine Ericson, MP: ”Vi har drivit på för att öka människors kunskap om privatekonomi, bland annat genom ’Hallå konsument’, en tjänst där privatpersoner kan få tips och ställa frågor om privatekonomi.”

Magdalena Andersson, S: ”Det är viktig att skolan jobbar aktivt med privatekonomiska frågor, i såväl grund- som gymnasieskolan. Alla samhällskunskapslärare behöver kompetens och kunskap i frågorna, så att undervisningen håller hög kvalitet.”

Emil Källström, C: ”Kunskaperna om privatekonomi behöver förbättras. Ett viktigt steg var när alliansregeringen införde privatekonomi i läroplanen 2012. Vi vill också se ett större inslag av entreprenörskap och företagande genom alla skolår.”

Mats Persson, L: ”Man måste börja prata om detta tidigt. Mer utbildning i skolan tror jag är den mest effektiva insatsen.”

Jakon Forssmed, KD: ”Privatekonomi borde införas i skolan för att ge alla unga grundläggande kunskap i ämnet. Utöver detta anser vi att föreningar fyller en viktig funktion i att utbilda och sprida kunskap i privatekonomi.”

Elisabeth Svantesson, M: ”Vi behöver värna konsumentskyddet så att finansiella aktörer inte kan använda sig av det kunskapsövertag de har gentemot konsumenterna. Dess­utom måste man ta ett större ansvar själv när det gäller stora beslut.”

Oscar Sjöstedt, SD: ”Jag tycker att man borde ha mycket mer privatekonomi i skolan, kanske till och med som ett kärnämne.”

Vem har ansvaret för pensionen, privatpersonen eller staten?

Ulla Andersson, V: ”I dag ligger ansvaret både på staten och den enskilde. Vi tycker att staten borde ta ett större ansvar.”

Janine Ericson, MP: ”Det är både statens och individens ansvar. Staten ansvarar för en grundtrygghet för pensionärer, bland annat genom garantipensionen.”

Magdalena Andersson, S: ”Det är ett delat ansvar där staten bland annat ser till att det finns ett fungerande pensionssystem, som ger tillräckliga pensioner och den enskilde bland annat har ansvar att efter förmåga, arbeta och på det sättet tjäna in till sin pension.”

Emil Källström, C: ”Statens pensionssystem är ett av de viktigaste redskapen för att säkerställa en lägstanivå. Vi anser det dock att frivilligt sparande i form av både tjänstepension och privat sparande är ett viktigt komplement till statens åtagande.”

Mats Persson, L: ”Både och. Vi har ett ansvar för varandra och därför är det bra att staten ger en viss garanti. Det bygger på att människor arbetar. Arbete är grunden för pensioner.”

Jakon Forssmed, KD: ”Både staten och privatpersonen bär ansvaret, men även arbetsgivaren via tjänstepensionen. Statens del i pensionen bör i huvudsak vara att stå för ett gott skyddsnät.”

Elisabeth Svantesson, M: ”I grunden har individen ett ansvar att arbeta ihop sin pension. Däremot måste staten se till att systemen fungerar, att allt går rätt till och att den enskilde får rätt information.”

Oscar Sjöstedt, SD: ”Det beror på när man vill gå i pension. Vill man gå i pension något tidigare än ordinarie pensionsålder så får man möjliggöra detta själv genom ett aktivt sparande i exempelvis ISK.”

Källa: Unga Aktiesparare / Tidningen Stock Magazine.

Dela med dig