Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-30

Pensionsmyndigheten: Fel att likställa Topp Sverige med Avanza Zero

wysiwyg_image

Det är fel att likställa Aktiespararna Topp Sverige med Avanza Zero, som Stockholms universitet gör i ett brev till pensionsspararna på Fondtorget.

Det slår Pensionsmyndigheten fast i ett pressmeddelande. 

I brevet, som liknar Pensionsmyndighetens grafiska profil, jämför Stockholms universitet Aktiespararna Topp Sverige och Evli Sverige Aktieindex med Avanza Zero.

Pensionsmyndigheten befarar att universitetets brev riskerar att förväxlas med myndighetsinformation.

Därför har nu Pensionsmyndigheten skickat ut ett pressmeddelande där myndigheten pekar på flera skillnader mellan fonderna, som inte framgår av universitetets brev.

Pressmeddelande från Pensionsmyndigheten 26/7:

Brev från forskare angående fonder 

Stockholms Universitet har skickat ut ett brev till pensionssparare som har någon av fonderna Aktiespararna Topp Sverige (290072) och Evli Sverige Aktieindex (610410) på Pensionsmyndighetens fondtorg. Brevutskicket ingår i ett forskningsprojekt som Stockholms Universitet ansvarar för. Brevutskicket liknar Pensionsmyndighetens grafiska profil och kan därför förväxlas med information från oss.

I brevet står det i korthet att du har valt fonden Aktiespararna Topp Sverige eller Evli Sverige Aktieindex vilka har samma placeringsinriktning som fonden Avanza Zero (734491) vilken har en lägre avgift. Fonderna är dock inte helt identiska, de har samma placeringsinriktning och följer samma index, men aspekter kring ägarstyrning och hållbarhet skiljer sig åt, vilket inte framgår av brevet. Det framgår inte heller att avkastningen kan påverkas av att man gör ett fondbyte när själva fondhandeln genomförs. Efter det följer en instruktion om hur man gör för att byta fond.

Det är naturligtvis helt frivilligt för dig som pensionssparare om du vill byta fond

Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.