Aktiespararna

Perssons H&M-köp i år: 4,9 miljarder utöver utdelningen

Av Redaktionen
22 december 20172 min lästid

Exklusiv kartläggning. ”Stefan Persson hade knappast köpt i denna omfattning om han inte trodde på en snar vändning”, säger Erik Lidén, investeringsansvarig på Insiderfonder, som spår köpläge på vårkanten.

Det senaste årets kräftgången för H&M på börsen har både inneburit besvikelse bland aktieägarna och press på ägarfamiljen med vd Karl-Johan Persson och styrelseordförande Stefan Persson i spetsen.

Stefan Persson har med eftertryck avfärdat kritiken mot både Karl-Johan Perssons ledarskap och H&M:s kompetens inom näthandel.

Insiderfonder har på uppdrag av Aktiespararen kartlagt Perssonfamiljens ägarbolag Ramsburys investeringar i H&M för att se om det finns ekonomisk täckning för Stefan Perssons motattack.

Eftersom utdelning och aktiekurs i teorin ska vara ett nollsummespel, där kursen sjunker med lika mycket som utdelningen, går det att hävda att en investerare som väljer att inte återinvestera hela utdelningen minskar i sitt engagemang i bolaget, även utan att sälja aktier.

De senaste tio åren har Ramsburys köp i H&M inte varit närheten av utdelningarna, enligt Insiderfonders granskning.

Sedan 2008 har Ramsbury totalt köpt H&M-aktier för 19,3 miljarder. Men bara sedan 2012 har Ramsbury fått 35,3 miljarder i utdelningar. 2016 uppgick köpen i H&M till 3,6 miljarder, 2,5 miljarder mindre än utdelningen.

Men i år har familjen köpt aktier i H&M för nästan 11 miljarder, 4,9 miljarder mer än utdelningen.

– I år är första gången på länge som Ramsbury och Stefan Persson återinvesterar mer än utdelningen. 2016 när de också ökade sitt ägande utgjorde köpen endast 59 procent av utdelningen. I år uppgår köpen till nästan dubbelt så mycket som utdelningen, säger Erik Lidén, investeringsansvarig på Insiderfonder.

Köpen talar för att Stefan Perssons övertygelse även omfattar den egna plånboken.

– H&M-aktien är rejält nedtryckt för närvarande och på goda grunder. Men samtidigt bedrivs en öppen tävling om vilken storbank som kan sätta lägst riktkurs på aktien och jag tror att den negativa publiciteten innebär ett köpläge på vårkanten. Stefan Persson har som bekant råd att vara långsiktig, men han hade knappast köpt i denna omfattning om han inte trodde på en snar vändning, säger Erik Lidén.

Dela med dig