Aktiespararna

Pessimistens marknadssyn: Så ser riskerna med börshösten ut

Av Redaktionen
6 september 20222 min lästid

Bas ”It was the best of times, it was the worst of times”. Kanske känner du igen den inledningen från Charles Dickens alster A Tale of Two Cities? Oavsett är det lika passande nu som det var då, för där den ena investeraren ser risk, ser den andra potential. Där den ena investeraren ser faror, ser den andra möjligheter. Allt handlar om perspektiv och, vilket måste betonas, vilka underlag man väljer och därmed baserar sin investeringstes på. Vi kommer i två artiklar låta oss ikläda rollerna som Dr. Baisse och Dr. Hausse, där förstnämnda – pessimisten - får äran att börja med sin marknadssyn för kommande månader. Corona och leveransstörningar

Coronavirusets härjningar är allt ifrån över och det kommer att påverka världen under flera år framgent. Viruset har visat sig svårbesegrat och sommarens utbrott av ytterligare en mutation visar att det är allt annat än svagt, framför allt då det är ett virus som mår bäst i och frodas i kyla. Tänk då vad som kan hända när kung Bore snart gör entré. Även om vi alla vill glömma 2020 och 2021 är risken stor att liknande scenarier kommer återkomma.

Kina fortsätter med sin nollpolicy och även här ser inget ut att ändras, snarare tvärtom. Dagligen kan vi läsa hur de inför än mer kontroller och inskränkningar av individers vardag. Fabriker tvingas stänga och så även stora hamnar. Den produktions- och leveransproblematik som många hade trott var över kommer att komma tillbaka och bidra till den stigande inflationen. En följd av det är centralbankernas fortsatta och åtstramande penningpolitik samt de växande ytterlighetspartierna i världen och dess populistiska politik. Vill det sig illa kan soppan bli allt annat än välsmakande.

Dela med dig