Aktiespararna

Plan B för Italien – trycka egen valuta

Av Nyhetsbyrån Direkt
29 maj 20183 min lästid

Om Italien förlorar tillgång till marknadsfinansiering måste de be om hjälp utifrån eller börja trycka sin egen valuta. Rädslan för en upplösning av euroområdet skulle då skjuta i höjden och marknaderna gå in i krisläge.

Det skriver Jan von Gerich på Nordea i en analys på tisdagen.

Han konstaterar att marknaden gått hårt åt italienska tillgångar de senaste dagarna och att intradagsrörelserna i räntorna varit större än under eurokrisen.

"Den snabba förlusten av marknadsförtroende har ökat risken för att Italien skulle förlora tillgång till obligationsmarknaden helt och hållet. Även om en sådan risk ännu inte är nära att realiseras så finns den och det finns skäl att överväga vilka omfattande konsekvenser" det skulle ge, skriver han.

Även om nettofinansieringsbehovet för den italienska regeringen är begränsat så behöver stora förfallande belopp i statsskulden rullas varje månad. Det kan bara göras så länge som det finns aptit för dessa obligationer. Italien skyddas i viss mån av en stark inhemsk efterfrågan på dessa, men det finns gränser även för dessa investerare.

Den enda aktören med tillräcklig eldkraft för att lugna läget är ECB. De har köpt obligationer under köpprogrammet och har viss flexibilitet, men de totala köpen har ändå minskats till 30 miljarder euro per månad.

Programmet (PSPP) köper utifrån nyckeltal om länders storlek och ECB kan inte plötsligt bara börja köpa italienska obligationer. Det finns även begränsningar för hur mycket ECB kan äga av ett lands statsskuld, även om de reglerna kan lättas vid en kris.

ECB skulle däremot kunna använda sig av det äldre programmet OMT, Outright Monetary Transactions. Det introducerades 2012, när Mario Draghi uttalade sitt beryktade "vad som krävs" (för att rädda euroområdet), men har inte använts. Detta program skulle kunna användas för att köpa stora kvantiteter korta statsobligationer för att lugna marknaderna.

Däremot är villkoret en nära anknytning till ett program godkänt av stödfonden ESM.

"Med andra ord skulle Italien behöva be om ett ESM-program som sannolikt skulle åtföljas av tydliga villkor om hur Italien bör bedriva sin ekonomiska politik", skriver Nordea.

Det är mycket tveksamt om det skulle gå igenom parlamentet. Om Italien inte får hjälp av ECB kan de tvingas till plan B, att börja trycka sin egen valuta. Regeringen skulle kunna ställa in betalningarna men banksystemet skulle inte överleva en default utan ECB-stöd. Det är också svårt att se vilka politiska krafter som nu skulle genomdriva en sådan plan B.

Italiens ekonomi är tio gånger större än Greklands. Med tanke på den oro som Grekland skapade så är det inte svårt att se vad Italien skulle kunna skapa, med ökade spreadar, svagare euro och fallande börser. ECB skulle ha fullt upp att begränsa spridningen.

"Euroområdet skulle kunna överleva en italiensk exit bara om såväl ECB som de övriga euroländerna var helt bestämda om att göra vad som krävs för att rädda euron", skriver Nordea.

Dela med dig