Aktiespararna

Polestar ökade förlusten i första kvartalet

Av Finwire/Redaktionen
2 juli 20242 min lästid
Elbilstillverkaren Polestar redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade. Bolaget kom även med leveranssiffror för andra kvartalet.

Aktien sjunker runt 7 procent i förhandeln.

Omsättningen sjönk 36,5 procent till 345,3 miljoner dollar (543,4).

Justerat ebitda-resultat uppgick till -257,6 miljoner dollar (-180,2).

Rörelseresultatet blev -231,7 miljoner dollar (-219,9).

Bolaget kommer även med nya leveranssiffror. Under det andra kvartalet har bolaget levererat runt 13 000 enheter (7 200 i Q1), vilket är en ökning om 80 procent på kvartalsbasis. Under årets sex första månader har bolaget levererat 20 200 fordon.

"Vi har ett starkt momentum när vi nu går in i andra halvåret. Våra två nya SUV:ar har fått strålande recensioner av globala medier och de första provkörningsplatserna var fullbokade och ytterligare platser fylls snabbt. Vårt skifte av modell för detaljhandelsförsäljning accelererar i Europa och vi har förstärkt vårt säljledningsteam", säger vd Thomas Ingenlath i en kommentar.

Q1-siffrorna är försenade. Förra veckan kom bolaget med sina försenade helårssiffror för 2023, där de visade nedskrivningar om runt 450 miljoner dollar.

Påverkas av tullar

Polestar uppger i rapporten att de behöver vidta åtgärder för att kompensera för höjda importtullar i EU och USA för kinesiskt tillverkade bilar.

"Även om verksamheten har ett ökande momentum finns det kortsiktiga effekter från införandet av importtullar, tillsammans med fortsatt prispress på de globala marknaderna för elbilar, inklusive Kina", skriver bolaget och fortsätter. "Mot bakgrund av dessa faktorer och för att nå målet om ett kassaflödesmässigt nollresultat i slutet av 2025 anpassar Polestar sin affärsplan, bland annat genom att genomföra ytterligare åtgärder, och förväntar sig att ge en uppdaterad guidning senare under året."

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig