Aktiespararna

Portföljen som krossat index

Av Redaktionen
6 december 20213 min lästid
Skog, gruvor, fastigheter och datorer. Börsjättarna i norra Sverige har levererat fantastiska aktieägarvärden senaste åren­. ”Många av bolagen sitter i pole position för stark framtida tillväxt", säger Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg.
  • Norrlandsbaserade börsbolag presterar starkt: Skogs-, gruv-, fastighets- och tekniksektorn i norra Sverige genererar imponerande aktievärden och är väl positionerade för framtida tillväxt enligt Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg.
  • Viktig för Sveriges ekonomi: Norrbottens och Norra Sveriges basindustrier utgör en betydande del av Sveriges råvaruexport och bidrar nästan 50% till BNP, vilket är avgörande för hela den svenska ekonomin.
  • Framgångsrik portfölj: Aktiespararna har skapat en portfölj med tio välskötta aktier från Norrland, inklusive bolag som Alimak, Boliden, Diös, Fenix Outdoor, Hexatronic, NP3, Sandvik, SCA, Skistar och Vitec, som har överträffat index under de senaste fem åren.
  • Positiv framtid: Bolagen förväntas fortsätta dra nytta av stark efterfrågan, urbaniseringstrend och hållbarhetsinvesteringar, med potential att leverera värde till aktieägarna enligt Carl-Henrik Söderberg.

Stora, globala affärsverksamheter i alla dess former spridda på runt 60 procent av Sveriges t­otala yta. Inte undra på att det finns många intressanta bolag på Stockholmsbörsen som är hemmahörande i Norrland.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar:

- Många av de norrländska bolag har under en lång tid upplevt en hög efterfrågan på deras produkter och tjänster såväl nationellt men framför allt internationellt.

Han fortsätter:

- Basindustri, skog, malm och mineraler har länge varit regionens paradgren och Norrbotten och Norra Sverige står faktiskt för hela 65 procent av Sveriges totala råvaruexport och värdet av totala exporten från Sverige motsvarar nästan 50 procent av Sveriges BNP. Således en viktig pusselbit för hela den svenska ekonomin, säger Carl-Henrik.

Styrka på bred front

- Men det finns givetvis många fler välskötta bolag även inom andra sektorer, vilket vi ser i nedanstående portfölj. Många av bolagen sitter i pole position för stark framtida tillväxt fortsätter han.

Norrlandsportföljen har utklassat index

Det finns flera stora och viktiga börsbolag med fotfäste över hela världen som är hemmahörande i norra Sverige. Aktiespararna har sammanställt en portfölj med tio aktier som tillhör de bäst presterande bolagen från Norrland.

Den sammansatta Norrlandsportföljen fem år tillbaka i tiden jämfört med OMXSPI.

Portföljen är likaviktad och består av följande bolag:

  1. Alimak
  2. Boliden
  3. Diös
  4. Fenix Outdoor
  5. Hexatronic
  6. NP3
  7. Sandvik
  8. SCA
  9. Skistar
  10. Vitec

Carl-Henrik kommenterar utvecklingen:

- Som man brukar säga, historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, men icke desto mindre går det inte att komma ifrån att det är en fantastisk utveckling som väl avspeglar hur bra dessa bolag har presterat. Självklart måste vi skilja på bolag och aktie men ser vi till bolagens välmående idag är det svårt att inte bibehålla en positiv vy.

"Fortsatt stark efterfrågan"

- Tillväxtbolag som Vitec, Hexatronic och Fenix Outdoor kan förvänta sig en fortsatt stark efterfrågan på sina produkter, likaså fastighetsbolagen NP3 och Diös som bägge gynnas av den starka urbaniseringstrend som råder i regionen. Många investeringar görs, framförallt inom hållbarhet, och beroendet av arbetskraft och nya boenden är stark.

Han fortsätter

- Verkstadsjättarna i form av Alimak, Boliden, Sandvik och SCA är alla exempel på välskötta verkstadsbolag med starka marknadspositioner som även dem har goda förutsättningar att leverera aktieägarvärden framöver.

BörsanalyserFörklarande artiklar

Dela med dig