Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-31

Portföljen surfar på rapportvågen

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Marknaden suktar efter rapportbränsle"? Läs det här 

Allmän reflektion

Sista dagen på årets första månad.

Det är nästan något poetiskt med uttalandet och dagens datum, den 31 januari.

Sin vana trogen har den kylslagna vintermånaden januari känts riktigt lång i år igen. Det har även börsmånaden januari gjort, men på ett betydligt mer positivt sätt. Börsen har stigit på bred front – och hemskheterna under december börjar sakta, men säkert, blekna ur minnet för de flesta.

I förra veckans inlägg av Korta Portföljen skrev vi att marknaden var i behov av rapportbränsle för att kunna ta nästa, större kliv uppåt. Så har även blivit fallet och SIXRX har avancerat över 2 procent på en vecka. Uppgången sedan årsskiften kan därmed summeras till 8 procent för SIXRX-indexet.  

8 procent på en månad är verkligen inte illa. Är uppgångstakten hållbar för helåret? Inte riktigt.

Men i stunden kan vi ändå passa på att njuta – resterande elva månader kommer inte bli lika lättsamma.

wysiwyg_image

Grönt ljus från Fed

Gårdagens besked från den amerikanska centralbanken bör inte underskattas. Vad Fed i praktiken kommunicerade var att räntehöjningarna är satta på paus och att nedtrappningen av balansräkningen är mer ”flexibel” än tidigare.

Att tillfälligt ”pausa” för att sedan återuppta en räntehöjningscykel kommer inte att hända. Nästa ränteförändring i USA blir därmed en sänkning och QE4 väntar implicit runt hörnet. Det är bullish.

Scenförändringen är till och med otroligt positiv för riskklimatet. 

Den amerikanska jobbsiffran - som kommer imorgon, fredag 1 februari - kommer även den bli en högintressant läsning. Med effekter från nedstängningen av den amerikanska statsapparaten och flera aviserade varsel under hösten finns risk för en besvikelse.

Många bedömare räknar dock med en solid tillväxt på den amerikanska arbetsmarknaden. En stark jobbsiffra kan hälla ny bensin på börsbrasan i USA och därmed också på Stockholmsbörsen.

2019 kan bli ett riktigt jobbigt börsår (särskilt andra halvåret), men just nu ger Fed marknaden grönt ljus och vårt huvudscenario är att optimismen håller i sig under februari. På kort sikt styrs kurserna av likviditet och psykologi – och marknadens aktörer vill uppenbart dra upp kurserna ytterligare.

wysiwyg_image

Portföljen

Denna vecka har en rapportvåg sköljt över både marknaden och portföljen.

Rapportintensiva börsdagar är alltid extra roliga och bjuder i vanlig ordning på stora kursreaktioner. Bara under gårdagen fick vi bokslut från portföljbolag som Loomis, Volvo, Lundin Petroleum och SCA.

Domen än så länge? På det stora är omdömet helt klart godkänt.   

Det går att lyfta fram några utmärkande exempel.

Svagt från Swedbank

Swedbank kom in svagare än vad vi hade räknat med i tisdags. Efter tio kvartal i rad med positiva överraskningar blev det denna gång en sällsynt besvikelse från den annars så kostnadseffektiva storbanken. Marknaden svarade med att handla ned aktien några procent under rapportdagen.

Det var främst provisionsintäkterna (fondavgifter, kortinlösen, mm) som överraskade negativt efter höstens börsfall. Även kreditförlusterna steg oväntat i spåren av enskilda retail-engagemang.

Utdelningen på 14,20 kronor per aktie var högre än vad vi hade väntat oss och i linje med bankens ambition att betala ut 75 procent resultatet i utdelning. Direktavkastningen uppgår till attraktiva 7 procent till dagens kursnivåer.

Ömsom vin, ömsom vatten från Volvo

Lastbilsjätten Volvo kommunicerade ett stabilt kvartal med en hel del jämförelsestörande poster. Justerat för reserveringen på 7 miljarder var det intäkts- och resultatmässigt en trevlig läsning. Bolaget har verkligen gjort ett fint jobb med interna strukturgrepp, vilket syns på marginalsidan.  

Orderingången skapade dock en rad frågetecken om framtiden på rapportdagen. Tydlighet i utdelningsfrågan ger å andra sidan stöd. Det blir sammanlagt 10 kronor per aktie i utdelning, där 5 kronor är ordinarie och 5 kronor är den efterlängtade extrautdelningen.

wysiwyg_image

Lundin Petroleum imponerar

Oljebolaget Lundin Petroleum har åkt berg- och dalbana på börsen sedan i höstas. Oljepriserna är notoriskt volatila, men rent operationellt går bolaget från klarhet till klarhet. Produktionsapparaten med Edvard Grieg-fältet i spetsen är både högeffektiv och väloljad, något som syns i räkenskaperna.  

”Elefantfältet” Johan Sverdrup närmar sig driftsättning (november 2019) och är färdigställt till runt 85 procent i nuläget. November kan kännas långt bort när vi står på tröskeln till februari, men kom ihåg att marknaden är framåtblickade. I takt med at produktionsstarten närmar sig kommer mer och mer fokus att läggas på fältet (förutsatt att oljepriset inte kollapsar innan dess).

Bolaget har även uppdaterat sin utdelningspolicy och föreslår en utdelning på en halv miljard USD för 2018, motsvarande 1,48 USD per aktie. I svenska kronor motsvarar det cirka 13,30 kronor per aktie. Till rådande kurs på 287 kronor motsvarar det en direktavkastning på godkända 4,6 procent. Och helt plötsligt har Lundin Petroleum blivit en utdelningsaktie med tydliga tillväxtdrag.

Riktkursen på 290 kronor har i princip infriats. Vi höjer därför riktkursen med 5 kronor till 295 kronor. 

wysiwyg_image

Loomis går på förvärvsoffensiv

Även Loomis släppte sitt bokslut under gårdagen. Blickarna var självklart inställda på både Förvärv och Frankrike (”FF”). Efter sjösatta effektiviseringsprogram är återhämtningen i Frankrike på god väg, men Gula västarna-protesterna gör att det dröjer ytterligare innan effekterna av dessa program syns.

Dagen innan rapporten, i tisdags, aviserade värdehanteringsbolaget att man förvärvar tyska Ziemann Scherheit för 1,6 miljarder kronor. Förvärvet är helt i linje med ambitionen att växa vidare i Tyskland, en marknad där Loomis-närvaron historiskt har varit mycket begränsad. Tills nu.  

Efter förvärvet blir Loomis delad marknadsetta i Tyskland. Verksamheten skalas upp på ett elegant sätt och vi är helt klart positiva till beskedet. Köpet är något större än vad vi är vana vid att se från serieförvärvaren Loomis, men givet den samlade förvärvserfarenheten som finns i koncernen räknar vi med att integrationsarbetet går förhållandevis enkelt och smärtfritt.

Vi kan med glädje konstatera att Loomis-aktien brutit igenom 300 kronorsnivån på allvar och är på väg mot vår riktkurs på 340 kronor igen. 

Fler rapporter väntar

Alla innehav har inte rapporterat ännu. Nästa vecka väntar bland annat rapporter från Axfood (5 februari) och från nya innehavet TF Bank (7 februari) samt gamla favoriten AAK (8 februari).

Boksluten från Wihlborgs (12 februari) och Sportamore (22 februari) kommer senare i februari.

Både Wihlborgs och Sportamore har utvecklats starkt på börsen den senaste veckan och vi justerar upp riktkursen för Wihlborgs till 125 kronor.

I övrigt görs inga förändringar i portföljen mot förra veckan. 

Nedan ser ni portföljen i sin helhet

För större portföljbild klicka här

wysiwyg_image

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.