Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-13

Positiva tongångar från högpresteraren

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Utdelningsvärme i portföljen"? Läs det här

Allmän reflektion

Positiva tongångar kring handelsförhandlingarna mellan Kina och USA och ett mer flexibelt FED har hjälpt riskklimatet under början på 2019. Värderingarna ser överlag bättre ut, likaså likviditeten på marknaden vilket fått oss mer positiva till aktier som tillgångsklass och aktieexponeringen har också byggts på i portföljen under de senaste veckorna.

Det makroekonomiska läget har stabiliserats och en viss återhämtning är möjlig den närmaste tiden.

wysiwyg_image

Men vad som händer på längre sikt är fortsatt osäkert och det är lätt att med ett pessimistiskt synsätt (nyktert synsätt?) hitta negativa argument för börsen som placering.

Exempelvis sänker nu kreditvärderingsjätten Moodys sina utsikter för fordonsindustrin från stabila till negativa. Orsaken är en fallande efterfrågan. De mer än halverar sin tillväxtprognos för antalet sålda lätta fordon under 2019.

Att ECB kraftigt sänkte sina tillväxtprognoser för euroområdet var heller ingen munter läsning.

Här är två grafer som fångat vår uppmärksamhet på sistone

wysiwyg_image

Atlanta Fed brukar vara bra prognosmakare vad gäller amerikansk ekonomi. Ligger nu långt under konsensus vad gäller tillväxten Q1.

Kommer siffran in så lågt kan vi räkna med fallande börser och diskussionen huruvida Fed drog sig tillbaka för sent eller ej, lär åter blossa upp.Främsta anledningen till de låga prognoserna finner vi i svaga konsumtionssiffror, en viktig variabel för amerikansk ekonomi.

Stigande löner i USA

wysiwyg_image

Senaste jobbrapporten från USA, endast 20,000 nya jobb i februari. Siffrorna kan visserligen vara slagiga och vädret har spelat in men löneökningstakten klättrar stadigt uppåt.

Så sammantaget såg vi en något svagare ekonomisk aktivitet och stigande kostnadstryck

Läget för ekonomin och börserna får som alltid omprövas dag för dag men i den sencykliska fas vi befinner oss i så ska beredskapen vara högre för en mer volatil avkastning för aktier som tillgångsslag.

Nu över till portföljen

Humana

Vi noterar att det, åtminstone kortsiktigt, var helt rätt att öka på positionen i Humana efter den placing som gjordes förra veckan till 65 kronor. Den initiala risk-off som drabbade aktien (och som vi argumenterade för var obefogad) och som fick den att gå ner från 70 till 64 kronor verkar nu vara borta och aktien handlas återigen nära 70-nivån.

TF Bank

På tisdagen presenterade TF Banks vd Mattias Carlsson bolaget på ABGs/Introduce bolagsdag. Korta Portföljen var självklart där och lyssnade på det välskötta portföljbolaget.

Här ser ni presentationen

TF-aktien har utvecklats tämligen väl sedan köpet och inget i vår positiva syn på bolaget har förändrats. Låneboken växer, expansionen i Norge, Finland och Baltikum fortsätter och e-handelsbenet Avarda skalar upp.

Efter kursuppgången höjs riktkursen till 95 kronor, stop-lossen justeras till 79 kronor.

Avanza

Nätmäklaren Avanza har åkt jojo på börsen den senaste veckan. Vår positiva grundsyn kvarstår.

Nästa vecka är det bolagsstämma och aktien handlas exklusive rätt till utdelning på 10,50 kronor per aktie. Mot denna bakgrund väljer vi att taktiskt ta bort vår tidigare stop-loss på 390 kronor.

Portföljen i sin helhet finner ni här

wysiwyg_image

Lyssna även på vår podcast här

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.