Aktiespararna

Powell: "Ingen brådska att sänka räntan"

Av Finwire/Redaktionen
4 april 20241 min lästid
Powell vill se mer bevis på nedåtgående inflation innan räntan kan sänkas.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell anser att det inte är någon brådska med att sänka räntan i USA, enligt ett tal som han höll vid Stanford University.

Powell betonade vikten av att ha mer bevis på att inflationen är nedåtgående innan man kan börja lätta på penningpolitiken.

”Vi förväntar oss inte att det kommer vara lämpligt att sänka vår styrränta förrän vi har större förtroende om att inflationen rör sig hållbart ned mot 2 procent”, sade han.

"Med tanke på den starka ekonomin och inflationsutvecklingen så här långt har vi tid att låta inkommande data vägleda våra policybeslut", tillade han.

Oklart när första sänkningen kommer

På senare tid har både siffrorna över sysselsättningen och inflationen kommit in högre än väntat, påpekade Powell.

"Den senaste datan förändrar dock inte den övergripande bilden med en fortsatt solid tillväxt, en stark men ombalanserad arbetsmarknad och en inflation som rör sig ned mot 2 procent på en ibland skakig väg", sade han.

Fed har flaggat för tre räntesänkningar i år. Men tidpunkten för dessa är ännu inte bestämd. På marknaden har det också börjat spekulerats om att det kanske inte alls blir några räntesänkningar givet den starka ekonomin och att inflationen blivit allt svårare att få ner på senare tid.

LÄS MER: Här är Feds senaste räntebesked

LÄS MER: Svag uppgång i USA på börsen

Marknadsnyheter

Dela med dig