Aktiespararna

Powell: Sluträntan lär bli högre än vad vi trott

Av Finwire/Redaktionen
7 mars 20231 min lästid
Beskedet får börsen att vända nedåt - nu tror experterna på en högre räntehöjning i mars.

Federal Reserves ordförande Jerome Powell säger att en stark och hållbar ekonomisk aktivitet i början av detta år kan få centralbanken att påskynda räntehöjningarna och kommer sannolikt att få dem att höja räntorna mer än de förväntade sig för att bekämpa hög inflation. Toppnivån på styrräntan kommer därmed bli högre än tidigare förväntat.

Jerome Powell säger att Fed är beredda att öka storleken på räntehöjningar om nödvändigt. Det framkom vid utskottsutfrågningen vid senatens bankutskott på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.

De hökaktiga tongångarna i Powells utskottsutfrågningen fick S&P 500-index att falla med så mycket som 1 procent, indexet har nu återhämtat sig till en nedgång på 0,6 procent. Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen närmar sig också 4 procent igen. Dollarn steg i värde mot alla G10-ländernas valutor.

Marknadsaktörerna tror nu att Federal Reserve höjer styrräntan med 50 punkter, i stället för som tidigare väntat 25 punkter, vid sitt nästa räntebesked den 22 mars. Den förväntade toppnivån för styrräntan har nu ökat till mer än 5,6 procent.


Marknadsnyheter

Dela med dig