Aktiespararna

Powell var duvaktig - raset berodde mer på Yellens ord

23 mars 20232 min lästid
Carl-Henrik Söderberg om börsdramat: Två uttalanden samtidigt gjorde börsen sur

USA-börserna vände nedåt efter räntebeskedet och Jerome Powells tal igår.

Aktiespararnas analytiker kommenterar nu vad som egentligen sades igår av Powell - och om börsraset delvis kan bero på något annat...

Carl-Henrik Söderbergs kommentar:

Återigen fick vi en börs som satt på nålar inför mötet och som sedan kastades tvärt fram och tillbaka när investerare försöker ta in och tolka den nya informationen som Fed levererade.

Höjningen var väntad men däremot bedömer Fed att räntan kommer att behöva ligga kvar på en hög nivå lite längre än vad marknaden hade prisat in på förhand. Med andra ord, räntesänkningar verkar ligga längre bort än vad marknaden hade hoppats på att de skulle säga.

Vi vet också att Fed sitter i en rävsax där de både behöver ta hänsyn till den finansiella stabiliteten samtidigt som förtroendet inte får urholkas avseende den fortsatt besvärliga inflationskampen. Och även om vissa inflationskomponenter vänt ned så är efterfrågan i ekonomin fortsatt väldigt stark drivet en arbetsmarknad som verkar ha svårt att vika nedåt.

Börsen föll ganska kraftigt efter Powells uttalanden vid den efterföljande presskonferens, uttalanden som egentligen var relativt duvaktiga. Han påminner om att inflationskampen är långt ifrån över men säger att det är fullt möjligt att räntehöjningarna gjort tillräckligt påverkan på ekonomin nu. Att den rådande bankkrisen kan tvingas Fed att pausa sina räntehöjningar snart.

Vad som kanske primärt bidrog till börsfallet var sannolikt att finansminister Janet Yellen sa, ungefär samtidigt som Powell pratade, att Finansdepartementet inte övervägt eller diskuterat något som har att göra med en universell försäkring eller garanti av alla insättningar. Sammantaget en mix av uttalanden som fick banksektorn att falla.

Dela med dig