Aktiespararna

PPM görs om – nu kan du inte ducka längre

Av Kima Edell
1 december 20233 min lästid
PPM-systemet görs om 2024. Så även om det känns jobbigt – öppna orangea kuvertet nästa gång, skriver Kima Edell i fredagens spaning.

PPM…Kuvert…orange….kombinationen av de tre orden har aldrig klingat fest i mina öron.

Jag tror att det lite lätt oinspirerade upplägget har gjort att ångesten krupit sig på när kuvertet dimper ner i brevlådan. Har alltid förstått att det är viktigt men ändå så har jag i princip aldrig öppnat det. Det tog ungefär ett halvt liv för mig att sätta mig in i det här. Eller nu ljuger jag. Sätta mig in? Det är att överdriva. Jag ÖPPNADE kuvertet. Sen ropade jag på hjälp. Så min vän hjälpte mig helt enkelt.

Nu mina vänner ska det ske en förändring och många måste göra ett val. Så jag ska för en gång skull göra det här valet innan jag dör då? Kan vara en bra milstolpe. Vara lite mer effektiv denna gång, haha!

Riksdagen har bestämt att fonderna i kuvertet måste stöpas om….som de så fint har uttryckt det. Utbudet ska minska till under hälften. Omkring 200 fonder ska upphandlas och väljas ut från omkring 25–30 olika kategorier. Idag finns det omkring 480 fonder. Läs mer om detta här.

Det betyder alltså för många att fonden man sparat i försvinner och att du som privatperson BEHÖVER göra ett nytt val nästa år. Annars flyttas pengarna automatiskt till annan fond i samma kategori. Förhoppningsvis blir det billigare och bättre fonder att jobba med. Så det är ju bra!

Myndigheten bakom förändringen tror att det kan bli 0,5 procentenheter per år bättre avkastning jämfört med idag. Jag kan inte riktigt förstå den procentsatsen här och nu då det inte ger mig en konkret summa - men det är alltid bra om det är högre avkastning för dig. Så jag vill uppmana dig att göra detta när det väl blir dags.

Så när du får hem ett brev, ÖPPNA DET! Du ska bara behöva fylla i lätta uppgifter. Det ska bli intressant att se om det är så himla lätt. Det återstår att se. Jag får uppdatera er senare om detta.

Välj ditt eget öde

OM du inte kan eller vill flytta dina fonder så kommer som sagt en fond väljas åt dig. Men det är alltid kul att bestämma över sitt eget öde. Vilket jag ångrat att jag inte gjorde tidigare. Men det var bara för att det verkade så tråkigt och oinspirerande.

Tänk om man fick information om PPM med lite glitter och glamour…hade varit trevligt. Så man ändå tror att kuvertet är värt en del.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Spara smartKrönikor

Dela med dig