Aktiespararna

Presidenternas påverkan på börserna

Av David Flatbacke-Karlsson
19 januari 20184 min lästid

Investerarna gillar verkligen Donald Trump.
Sällan har en ny president satt ett så stort positivt avtryck på börserna i USA under sitt första år på posten.
Men uppgångarna är långtifrån att vara historiskt starka.

Dow Jones har stigit över 30 procent medan S&P 500 klättrat cirka 23 procent.

Donald Trumps första år som president i USA har uppskattats av aktiemarknaderna i USA.

Däremot finns det presidenter som levererat större uppgångar under sina inledande 365, alternativt 366, dagar på ämbetet.

Skattesänkningar, som nu förverkligats när bolagsskatten sänks från 35 till 21 procent, och en ordentlig upprustning av landets haltande infrastruktur. Det är några av kontroversielle presidenten Donald Trumps många vallöften som tog honom hela vägen till den allra främsta stolen i Vita Huset.

Det har spelat mindre roll att Donald Trump varit väldigt protektionistisk i sina uttalanden och bland annat dragit sig ur frihandelsavtalet Nafta, använt en aggressiv retorik och varit med och skapat en frostigare relation med Nordkorea, som flera gånger skjutit missiler på test för att demonstrera sin kärnvapenarsenal, samt hotat Kina med handelskrig.

De amerikanska börserna har utvecklats i raketfart under presidentens första år. Dow Jones Industrial Average, det industritunga, välkända indexet, är upp omkring 31 procent medan mer tekniktunga S&P 500 studsat uppåt med 23 procent, skriver CNBC.

Donald Trump, som inte har tvekat när det handlar om att twittra om framfarten, spädde nyligen på optimismen efter att Dow Jones-index nått 26,000 punkter – en av många nya rekordnivåer på sistone.

– Jag antar att det är 30 000 (punkter) som gäller nu.

Så har Dow Jones utvecklat sig i samband med en ny presidents första år. Skärmklipp: CNBC.

Inte bäst i klassen

Många experter menar att Donald Trump tar åt sig alldeles för mycket av äran när det handlar om de stora börsuppgångarna.

– Trumps seger i valet sammanstrålade med en synkroniserad uppgång i den globala ekonomin. Vi anser att börsutvecklingen är en fortsättning på den tjurmarknad (bullmarket) som började den 12 februari 2016, säger Ed Yardeni, chefsstrateg på Yardeni Research, enligt CNBC.

Donald Trump har fått utomordentlig snurr på börserna. Men det finns presidenter som har lyckats bättre under sitt första år på posten.

Franklin D. Roosevelt, som tillträdde 1933 efter den enorma ekonomiska depression som bland annat innehöll den stora börskraschen på Wall Street i oktober 1929, fick Dow Jones att lyfta 96,5 procent medan S&P 500 steg med nära 90 procent.

Barack Obama, vars uppdrag tog sin början i januari 2009 efter den senaste globala finanskrisens utbrott, fick S&P att klättra 34 procent. Harry Truman kom att ta över ämbetet när Franklin D. Roosevelt avled 1945. Under hans första år som president steg samma index 33,5 procent.

Så har S&P 500 utvecklat sig i samband med en ny presidents första år på posten. Skärmklipp: CNBC.

Här är förlorarna

Samtidigt finns det vissa presidenter som inte lyckats övertyga investerarna det minsta under sina första tolv månader. Richard Nixon, 1969–1974, Jimmy Carter, 1977–1981, Ronald Reagan, 1981–1989, och George W.Bush, 2001–2009, fick alla se båda börsindexen falla över 10 procent under deras första år.

Förklaringar till de svaga starterna var alltifrån Vietnamkriget, uppmärksammade Watergateskandalen, Kalla kriget, oljekrisen i slutet av 1970-talet till det fasansfulla terrorattentatet mot World Trade Center i New York den 11 september 2011.

Dela med dig