Aktiespararna

”Priserna på bostäder tillbaka till 2020 års nivåer”

Av Elin Hanspers
12 januari 20242 min lästid
Under december minskade priserna på såväl bostadsrätter som villor.

Priserna på såväl bostadsrätter som villor sjönk med 1% i december, skriver Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på +1% för bostadsrätter och -1% för villor.

”Prisnedgången som startade april 2022 har gjort att priserna på bostäder i riket nu är tillbaka till 2020 års nivåer. Bostadsrätter ligger nu på samma nivå som i augusti 2020 medan villapriserna på de som rådde i november 2020”, skriver Svensk Mäklarstatistik.

Vad gäller bostadsrätter var priserna oförändrade i centrala Stockholm, centrala Malmö och Stormalmö i december medan priserna minskade med 1% i Storstockholm och Storgöteborg och 2% i centrala Göteborg. Sett till årsbasis gick priserna upp med 3% i centrala Stockholm, Storstockholm och Storgöteborg men var oförändrade i Stormalmö.

”Bland länen visar prisutvecklingen på årsbasis en mycket stor spridning. Från +16% i Värmland till -30% i Jämtland”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Vad gäller villamarknaden minskade priserna med 1% i samtliga redovisade storstadsområden i december. På årsbasis steg priserna med 2% i Stormalmö, men minskade med 1% i Storgöteborg och 2%i Storstockholm. Bland länen varierar prisutvecklingen på årsbasis mellan en uppgång på 4% i Värmland och ett prisfall på 9% i Värmland.

Färre sålda bostäder

Antalet sålda bostäder under 2023 var betydligt lägre än de senaste åren. Antalet sålda bostadsrätter var 14% färre och villorna 7% färre än föregående år.

”För andra året i rad sjönk antalet affärer. De affärer som gjordes tog dessutom längre tid. Blickar vi framåt så finns det faktorer som talar både för och emot en vändning. Det finns ett stort uppdämt flyttbehov, och vi står sannolikt på räntetoppen. Nu kan hushållen planera sin boendeekonomi mer långsiktigt”, säger Oskar Öholm, vd vid Mäklarsamfundet.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig