Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-21

Privatekonomisk upprustning

wysiwyg_image

Källa: MSB.

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 3 2018.

Svenskarna uppmanas nu ha ett förråd av vatten, batterier och värmeljus hemma i MSB:s broschyr ”Om kriget krisen eller kriget kommer” – men pengar då? 
Så här fixar du din finansiella beredskap.

Någonting har hänt med synen på beredskap i Sverige. Från att ha varit ett land där hundratals skyddsrum förvandlats till replokaler, cykelförråd eller bytesrum har både försvarspolitik och samhällets motståndskraft klättrat på den politiska agendan.

I slutet av maj skickar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut en modern version av den klassiska broschyren ”Om kriget kommer” till alla hushåll i Sverige, och tidningarna fylls med reportage om vikten av att ha vatten, batterier, värmeljus och kanske en platta lättöl hemma.

Den nya versionen heter ”Om krisen eller kriget kommer”.

De allra mest hängivna kallas preppers, preppare eller survivalister. Då handlar det inte om några futtiga stearinljus eller lite extra ved till braskaminen – utan om färdigpackade ryggsäckar med förnödenheter och kanske ett färdigtankat flyktfordon.

För vanliga människor räcker det kanske att anpassa sig till Försvars-beredningens nya rekommendation, som kom den 20 december. 

Enligt den ska individen ”ha en beredskap för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från det offentliga.”

– Jag brukar säga att man ska tänka på fyra viktiga punkter: vatten, mat, värme och information, säger Anna Torndahl, samordnare för den ideella organisationen Försvarsutbildarna.

Vatten, mat, värme och information alltså – men om man upptäcker att man saknar något, eller om krisen pågår längre än en vecka, är det viktigt att ha pengar att handla för. Och då är det riktiga pengar som gäller. Alltså sådana man kan hålla i.

– På våra kurser säger vi att man ska ha kontanter. Man kan inte räkna med att bankomater funkar, och inte kortterminaler eller kassaapparater heller. Hur mycket man ska ha hemma får man avgöra själv.

I sitt delbetänkande skriver Försvarsberedningen att förtroendet för den inhemska valutan ofta skadas i händelse av kris eller krig. Då blir ofta kontanter i utländska valutor – till exempel dollar eller euro – alternativa betalningsmedel. Men så långt behöver man inte tänka just nu, säger Anna Torndahl:

– Man ska göra det enkelt för medborgarna att ta sitt första steg. Svenska kontanter är utmärkt för tillfället. Vi pratar ju heller inte om krig på våra kurser, utan mer om större strömavbrott och liknande händelser.

Både hon och Försvarsberedningen lägger också stor vikt vid möjligheten att handla på kredit; i krissituationer runtom i världen har både det och byteshandel varit ett vanligt sätt att hantera bristen på betalningsmedel – ”om det finns förtroende mellan köpare och säljare”, som Försvarsberedningen skriver.

Så: kontanter, tillit och kanske en och annan dollarsedel kan man komma långt med vid en medelstor kris.

För den som vill ta ett tankesprång långt ut i det okända – och fundera på större samhällskollapser – öppnas en värld av möjligheter. För världens superrika finns bland annat ”The Survival Condo Project” i delstaten Kansas i USA. 

Det består av tjugo våningar under marken med hydrokultur, fiskodling och förnybara energikällor.

I en sådan framtid är det bara ett betalningsmedel som gäller. I alla fall att döma av vad bunkerkunderna – oroliga dollarmiljardärer – har samlat på sig.

– Jag känner ingen hedgefondsförvaltare som inte har ett kassaskåp med guld hemma, säger Jim Rickards i ett av sina många framträdanden.

Rickards är en av världens kanske mest kända ”goldbugs” – alltså folk som älskar guld som investering och värdemätare. I poddar och youtubeklipp sprider han bilden av en annalkande ekonomisk och samhällelig kollaps, driven av vidlyftiga banker och centralbanker.

Andra investeringar Jim Rickards gillar är konst, smycken och jordbruksmark – alltså saker som går att ta på, som har haft ett värde i sekler, och som inte befinner sig i en digital värld.

Det finns med andra ord en skala på den finansiella beredskapen. Svenska hundralappar, dollarsedlar eller guldmynt? Anna Torndahls eller Jim Rickards råd?

Var man lägger sig på den skalan är ett personligt beslut. Och för den som verkligen inte tror på någon annalkande samhällskollaps finns som vanligt pengar att tjäna på den nya trenden.

Kanske är aktier i Home Depot något att ha när alla amerikaner ska bygga sig ett eget litet skyddsrum. Eller varför inte Campbell Soup? Båda bolagen går att köpa på New York-börsen.  

FAKTA

Fem bra grejer att ha hemma:

• Sovsäck, filtar och varma kläder.

• Husapotek med det viktigaste, till exempel plåster, kompresser, tejp och sårtvätt.

• Radio med vev eller solceller eller tillgång till bilradio.

• Mat som klarar rumstemperatur (ris, pasta, bulgur, nötter, choklad).

• Kontanter.

Källa: MSB.

Johan Anderberg

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.