Aktiespararna

Proffsanalytikernas favoritaktie: Köpläge i Investor

Av David Flatbacke-Karlsson
3 december 20182 min lästid

Experterna ser en uppsida på över 20 procent i wallenbergarnas investmentklassiker, skriver Dagens Industri.

42 svenska bolag platsar i samlingsindexet Stoxx 600 Europe.

Nu har Dagens Industri gått igenom vilka aktier som analytikerna tycker bäst om.

En riktig småspararfavorit toppar listan.

Av tolv analytiker som följer Investor rekommenderar så många som tio stycken köp, enligt Bloombergs sammanställning som återges av Dagens Industri. -lista-europas-analytiker-alskar-svenska-folkaktien/) Endast två analytiker rekommenderar avvakta. Den genomsnittliga riktkursen för investmentbolaget landar på 475 kronor vilket innebär en uppsida på cirka 22 procent sett till den aktuella kursen.

Portföljbolagen hyllas

Investors viktiga innehav Husqvarna och Saab uppskattas också mycket av experterna.

Sju av nio respektive sex av åtta analytiker rekommenderar köp och övriga två att avvakta med aktierna. En uppsida på runt 20 och 13 procent går att se.

Även Loomis och Dometic lyfts fram av analytikerna.

Här skakas det på huvudet

På motsatt sida, bland aktierna som analytikerna inte är lika förtjusta i, går H&M att hitta. Av 32 analytiker som följer bolaget har hela 18 stycken en säljstämpel och tolv en motsvarighet av avvaktande karaktär.

Ica Gruppen har en också en tveksam expertskara som granskar verksamheten. Endast en av åtta analytiker har en köprekommendation medan fem stycken har satt en säljstämpel och resterande vill avvakta.

Lundbergs, Handelsbanken och Getinge tillhör också de aktier som proffsen är mest avogt inställda till, enligt Dagens Industri.

Dela med dig