Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-13

Proffsens favoritaktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 10–11 2019

Det är dystert där ute. Ja, den slutsatsen kan vi dra efter att ha synat pejlingpanelens svar i den senaste undersökningen. De tillfrågade får i vanlig ordning titta in i spåkulan och ge oss deras framtidsvy. I takt med att makrosiffror fortsatt att komma in svagt på bred front samt att allt fler börjar oroa sig för den kommande rapportperioden, så ser vi att optimismen kring börsen har avtagit om vi ser till de tillfrågades svar. 50 procent av de tillfrågade förutspår att börsen står lägre med 3 procent eller mer under de kommande två månaderna, 30 procent tror att börsen står högre medan resterande 20 procent ser en sidledes börs framför sig.

Det svänger fort på börsen dessa dagar. Ena dagen premieras defensiva aktier, andra dagen vill de flesta äga cykliskt. Samma beteendemönster ser vi hos våra pejlare. I september månad var verkstadsaktier det som majoriteten ville äga, nu är det bara dryga 10 procent som tror på sektorn. Hälsovård och fastigheter fick tillsammans knappa 50 procent av rösterna. 15 procent sätter sin tilltro till bankaktier medan resterande av de tillfrågade finner telekom och it som de mest attraktiva sektorerna att äga.

Zoomar vi ut perspektivet och ser till vilken aktiemarknad på global basis som tros gå bäst de nästkommande sex månaderna är resultaten tämligen lika från föregående månad. Vi finner den amerikanska marknaden i topp med 33 procent av rösterna. 28 procent tror att Sverige är en vinnare medan 17 procent tror på Europa. I botten finner vi Afrika och Mellanöstern med 12 procent och Japan och Östeuropa med 5 procent vardera av rösterna.

Sektorutsikterna får också sägas avspeglas väl i vilka aktier som pejlingpanelen håller högst just nu, där stabilitet och hög direktavkastning dominerar. Volvo är visserligen trea i listan med 5 procent av rösterna men på plats nummer ett och två finner vi Tele2 och Nordea med 7 respektive 6 procent vardera. Efter denna trio finner vi kvalitetsbolag som Epiroc och AAK med 3 procent var av rösterna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.