Aktiespararna

Proffsens nya aktiefavoriter

Av Carl-Henrik Söderberg
20 december 20173 min lästid

Ericsson seglar upp som ny favorit tillsammans med Volvo och antalet optimister är intakt.

Den konklusionen kan vi göra efter att ha studerat pejlingpanelens tro om framtiden där 57 procent av de deltagande tror att börsen ska upp mer än 3 procent fram till årsskiftet. En oförändrad siffra från föregående månad. 24 procent tror att börsen ska ner mer än 3 procent medan 18 procent tror på en relativt oförändrad utveckling när vi summerar helåret 2017.

Vilka aktier som anses vara de mest köpvärda under samma tidshorisont toppas av Ericsson och Volvo med dryga 6 procent vardera av rösterna. Caset kring Volvo bygger på en fortsatt stark tilltro till vad Martin Lundstedt kan bidra med som vd. Med stigande marginaler och en fortsatt god orderingång för lastbilar ser framtiden ljus ut. Aktien stiger i takt med en riktigt stark vinsttillväxt och värderingen ser därför inte avskräckande ut trots en kursuppgång på 70 procent på ett år.

I Ericssons fall var rapporten för det tredje kvartalet bättre än väntat och framtidsbilden målades upp som aningen mer positiv än vad marknaden vågat tro. Kan Ericsson få upp marginalerna finns absolut potential i bolaget framgent. På delad andraplats finner vi ABB och Autoliv med 4 procent vardera av rösterna. På delad tredje plats kom storbankerna Swedbank och Handelsbanken där båda anses ha tagit oförtjänt mycket stryk hänförlig till oron kring bolån och fastigheter.

Panelen har vidare fått tagit ställning till hur många räntehöjningar de tror på i USA nästa år. En allt tajtare arbetsmarknad pressar den amerikanska centralbanken (Fed) och frågan är i vilket tempo Fed kommer höja räntan. 70 procent av de tillfrågade tror att vi kommer få 0–2 höjningar nästa år, 27 procent tror på 2–4 höjningar och 3 procent tror på fler än fyra stycken. Tittar vi på CME Groups terminspriser är 2–3 höjningar det mest sannolika utfallet.

Åtstramande centralbanker är att vänta globalt (exempelvis i Europa och Sverige) nästa år och frågan vi ställer oss är såklart hur börsen ska tackla minskad likviditet i form av minskade kvantitativa lättnader och i förlängningen också högre räntor.

På detta tema har panelen fått svara på om 2018 är året då centralbankerna bryter den flera år långa börsuppgång vi har bakom oss? 56 procent tror att så faktiskt blir fallet medan resterande 44 procent tror att börsen kan hantera centralbankernas mer restriktiva penningpolitik.

FAKTA

Det här är pejlingpanelen

Aktiespararens pejlingpanel består av cirka 100 av landets främsta aktieexperter hos banker, försäkringsbolag, fonder, tidningar med mera. Prognoser och tyckanden är fristående från tidningens åsikter.

Dela med dig