Aktiespararna

Proffsens råd – så hittar du rätt aktier

Av David Flatbacke-Karlsson
4 juli 20175 min lästid
Hur ska en sparare hitta bolag som passar i portföljen? Här ger experter sex intressanta tips som kan innebära framgång.

Är ambitionen att hitta rätt aktier inför sommaren?

Då finns det ett antal saker att tänka lite extra mycket på.

I alla fall enligt ansedda experter.

SvD Näringsliv har listat sex goda råd att ha med sig.

  • 1. Ha koll på förutsättningarna

En bra grundtanke att använda sig av är att sparande i aktier lämpar sig i minst fem år. Att vara ännu mer långsiktig behöver inte vara fel, heller. Din sparbuffert för oväntade händelser och överraskande utgifter bör inte placeras på aktiemarknaden. Flera experter är tydliga med att det är långsiktighet och att placera i bra och rejäla bolag som gäller. Risken är stor att det kommer att kosta betydligt mer än vad det smakar att satsa på att göra snabba fynd.

– Om man sparar i aktier ska man göra det långsiktigt. Fokusera därför på de aktier som fortsätter att leverera och gör det på ett bra sätt, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till tidningen.

Joakim Bornold lyfter fram att flera industribolag har inlett 2017 på ett positivt sätt. Han vill dock även understryka att det är viktigt att inte bygga hela uppfattningen om ett bolag på en kommande kvartalsrapport.

– Det är lätt att agera mer på känsla än förnuft när det kommer positiva eller negativa rapporter. Men man måste försöka att se igenom det, och i stället fokusera på om förändringar är tillfälliga eller något som påverkar förutsättningarna för bolag längre fram, säger han.

  • 2. Ta reda på information

Det är viktigt att läsa på innan du ska göra en investering. Hur ser konkurrenssituationen ut – både på kort och lång sikt? Kanske kommer kundernas beteende att förändras i framtiden. Vad är det för typ av människor i ledningen?

Men det finns absolut inget behov av att förstå exakt allting som återfinns i bolagens rapporter och redovisningar.

– Fokusera på omsättningstrenden och marginaltrenden. Det räcker fint för att i ett första skede välja ut bolag. Sen kan man gräva vidare, säger Carnegies analytiker Lena Österberg till SvD Näringsliv.

  • 3.Titta på den aktuella finansiella situationen i bolaget

Hur mår det intressanta bolaget finansiellt, egentligen? Det är ingen dum idé att kika på balansräkning, skuldsättning och operativt kassaflöde. Kolla gärna på utvecklingen över flera års tid.

– Många letar efter billiga aktier. Men det som är billigt brukar vara det av en anledning. Köper du en aktie på fall måste du tro på en vändning och veta vad som ska driva den vändningen. Det räcker inte att ledningen säger att det ska gå bra framöver, du måste förstå vad som krävs för att det ska ske, säger Lena Österberg.

  • 4. Kolla upp värderingen

Varför inte ta en titt på bolagets p/e-tal? Talet som visar aktuell aktiekurs ställt mot vinst per aktie. I samband med en genomgång av p/e-tal kan det vara en god idé att kika på resultaträkningen och bortse ifrån vinster eller förluster som sticker ut rejält. Sådana företeelser lär inte återkomma inom en närtid.

Men det är A och O att även vidga sitt perspektiv utöver p/e-talet. Det är av betydelse att även kolla in bolagets omsättning och tillväxt sett över en längre tid. Tillväxtsförväntningar kan driva upp p/e-talet och det finns ingen garanti för att bolaget kommer att leva upp till marknadens krav. Värderingen kan falla.

  • 5. Använd riskspridning

Lägg inte alla ägg i samma korg. Minst åtta olika aktier ska ta plats i en portfölj, menar Joakim Bornold. Det är även smart att fördela det satsade kapitalet jämnt mellan de fem största innehaven. Sedan finns det ingen poäng med att ta onödiga risker i början. Att skjuta in pengar i OMX30-bolag är ett betydligt tryggare alternativ än att ge sig in på till exempel mindre och mer oförutsägbara First North-listan.

– Många börjar med att investera i småbolag. Men det blir ofta en dyrköpt start. Ett tråkigt men ofta lönsamt råd är att börja med de stora och stabila bolagen.

  • 6. Missa inte att följa upp

Det är sunt att gå igenom sina innehav varje kvartal, enligt Lena Österberg. Det gäller att sätta upp ramar kring vilken typ av förlust som går att acceptera innan ett innehav ska få lämna portföljen. Samt att sätta en gräns för när du är nöjd med vad ett bolag presterat.

– Många håller kvar sina innehav lite för länge. Det är viktigt att vara rationell, och inte emotionell, när man fattar beslut om sina innehav.


Aktietips

Dela med dig