Aktiespararna

Proffset: Börsjättarna som drabbas mest av handelskriget

Av Jakob Palmgren
17 juli 20193 min lästid

Stockholmsbörsens storbolag med koppling till Kina är extra viktiga att hålla koll på under rapportsäsongen, anser Peter Malmqvist.
– Det är intressant att se om de påverkas av avmattningen som man ser, säger Analysguidens chef till Sveriges Radio.

Det strömmar in kvartalsrapporter från bolagen i hög takt. Flera redovisningar har innehållit lägre resultat än förväntat, menar Peter Malmqvist som pekar på flertalet faktorer. En upptrappning av ett handelskrig mellan de två största ekonomierna i världen har satt sitt avtryck.

– Jag är mest nyfiken på det här batteriet av verkstadsbolag som har kopplingar till Kina, och då handelskriget mellan USA och Kina. Det är då intressant att se om börsbolagen påverkas av den avmattning som man ser i båda länderna. Sedan naturligtvis storbankernas utveckling, berättar Peter Malmqvist för P1 Morgon

Vissa bolag ligger i linje med analytikernas förutsägelser.

– Vi har fått en indikator från Atlas Copco och SEB. Det visar att det går lite uppåt. Rapporterna ligger i linje med ungefär vad analytikerna hade förväntat sig.

Rapporterna ger stora indikationer om hur Sveriges ekonomi mår i stora drag.

– Det räcker med att summera tio storbolag på industrisidan och fyra banker för att få grepp om utvecklingen för svensk ekonomi. Det kan inte överskattas.

Peter Malmqvist tror inte att Swedbanks penningstvättshärva kommer att påverka den svenska ekonomin nämnvärt, utan tror att en större faktor i Sverige är bolånen. På onsdagen gick Swedbank ut med att de sänker utdelningen efter en rapport med flera illavarslande tecken.

– Vi går genom nästkommande två veckor som är väldigt intensiva, ganska oskadda men inte jublande, säger Peter Malmqvist.

Handelskriget

Det är ofrånkomligt att införda tullar, hot om nya avgifter och en allt hårdare ton mellan USA och Kina har börjat att ge konsekvenser som syns, understryker analytikern.

– Om man tittar på Atlas Copcos rapport, som har en något sämre utveckling i Asien än tidigare, kan man se effekterna av handelskonflikten. Sedan på makroekonomisk statistik kan man se att exporten för Kina till USA har mattats ordentligt. Amerikansk export till Kina har gått rakt ner till källaren, säger Peter Malmqvist, och fortsätter:

– Går världens två största ekonomier ner så drabbas alla men de som drabbas först är de stora exportbolagen.

Dela med dig