Aktiespararna

Proffset: Byt taktik nu - här är aktierna att köpa

Av Eric Emanuelsson
12 maj 20238 min lästid
Fondförvaltaren Johan Thorén tycker det är dags att börja skala av i de stora verkstadsbolagen – och sikta in sig på tillväxtaktier. Det är där som den stora uppstudsen kommer ske när riskaptiten väl kommer tillbaka till marknaden. Förvaltaren har tagit fram fyra aktier som han tror kommer utvecklas starkt resten av året: ”Så nedpressad som den aktien är nu, så är det ett alldeles utmärkt köp på längre sikt”, säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Johan Thorén är förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning och förvaltar bland annat Strand Småbolagsfond.

När han tittar på börsutvecklingen kan han konstatera att räntekänsliga aktier tog rejäl fart under slutet av 2022.

Anledningen var att marknaden fick hopp om att inflationen var på väg ned och att räntehöjningarna skulle bli ett minne blott.

Men så blev inte fallet.

”Det visade sig vara en tjuvstart och då växlade marknaden tillbaka och ville bort från räntekänsliga aktier. Så där har vi haft ett ganska ordentligt fall sedan slutet på januari”.

"Ett skifte kommer att komma"

Nu anser Johan Thorén att börsen står och väger. Marknaden ser hur inflationen har börjat toppa ur och frågan är hur centralbankerna kommer att agera.

”När marknaden känner sig trygg med att vi inte får fler höjningar, då tror jag att vi igen kommer få se en växling över till räntekänsliga aktier, alltså tillväxtaktier där flera småbolag ingår. Kanske även till fastighetsaktier, även om jag tror att just den sektorn lär få problem längre fram då deras verklighet har förändrats radikalt”.

Frågan är ju då när detta skifte kommer att ske?

”Tajming är jättesvårt, men det vi kan säga är att skiftet kommer att komma”, säger Thorén.

Hans tips är att försiktigt börja skala av i de stora verkstadsbolagen som gått som tåget på börsen, och i stället sätta in pengarna i tillväxtaktier.

”Småbolagen har halkat efter rejält om man jämför med de stora verkstadsbolagen, som är mitt inne i en period med rekordvinster. Men snart går verkstad in i en period där de inte kan fortsätta hålla samma lönsamma nivå, och då är det dags att börja köpa i de sektorer som inte gått så bra.”

Tror att vinden har vänt för bolaget

Hans första köptips är Storytel.

”Från början hade man bara tillväxt för ögonen, och det slutade med att man försökte bli stora i nästan varje land man såg. Och det gick för snabbt och utan någon kostnadskontroll eller analys på vilka länder som var lämpliga att satsa i”, säger Thorén.

Han fortsätter:

”Men sedan ett år tillbaka har man fått in en amerikansk vd som har jobbat hela sitt liv med streamingtjänster. Vd:n har bytt ut en stor del av ledningen och har ändrat inställningen så nu är det bara lönsamhet som gäller och man prioriterar marknader som man har bättre förutsättningar i”.

Johan Thorén tar också upp förra årets nyemission som ett positivt besked för bolaget.

”Nu har man helt andra finansiella muskler och det är med stor spänning som vi ser fram emot andra året av 2023 när det gäller Storytel. Jag tror att vinden är på väg att vända för bolaget”.

"Värderas lika lågt som under finanskrisen"

Fondförvaltarens andra tips är byggbolaget JM.

Ett bolag vars aktie rusade rejält efter Q4-rapporten i början på året, men under de tre senaste månaderna är aktien minus drygt 36%.

Anledningen är bland annat byggsektorn har drabbats extremt hårt av lågkonjunkturen, samtidigt som JM varit tätt förknippat med SBB, då fastighetsbolaget varit största ägare med 30% av aktierna. Men nyligen kom beskedet att SBB sålt stora delar av sitt innehav.

”Vad det gäller konjunkturen som kommer JM att klara av den här stormen. De är finansiellt starka och har en position som är väldigt eftertraktad. Bolaget värderas nu lika lågt som under finanskrisen. Intresset från långsiktiga investerare är också stort, vilket blev tydligt då SBB hade flera bud på hela sin post i JM och kunde sälja utan rabatt. ”, säger Thorén.

Medicinteknikbolagen kan få en uppstuds

En annan sektor som Johan Thorén tror kan gå starkt resten av året är medicinteknikbolagen. Anledningen är att det finns ett väldigt uppdämt behov av operationer efter pandemin, då dessa ställdes in på grund av att sjukhuspersonalen var tvungen att fokusera på coronapatienterna.

”Detta ledde till en ganska kraftigt inbromsad försäljning för många medicintekniska bolag. Men nu ser vi att det har börjat lätta upp och fler operationer genomförs. Ett bolag som jag tror kan gå starkt är därför Arjo, vars aktie är ner 30% på ett års sikt. Där känns det lockande att kliva in, och möjligtvis även i Addlife”.

Uppköpskandidat

En fjärde favorit är Mekonomen eller MEKO. Johan Thorén tror att bolaget kan gå starkt i den konjunkturen som vi nu befinner oss i.

”Bilägarna håller hårt i pengarna och man köper helst inte en ny bil i dagsläget. I stället servar man den gamla, och då väljer nog många Mekonomen”.

Fondförvaltaren konstaterar också att bilparken i Sverige har blivit mycket äldre, vilket gör att allt fler bilar lär behöva servas och lagas under de kommande åren.

Thorén ser också en möjlighet till att bolaget blir uppköpt av amerikanska LKQ, som är den störta ägaren med drygt 26% av aktierna.

”LKQ har musklerna att köpa om de vill. De har för vana att förvärva bolag världen över och merparten av dessa äger man till 100%, men inte Mekonomen”.

Thorén säger att han har trott länge att LKQ ska lägga ett bud, men så har inte blivit fallet.

”Men förutsättningarna är bättre i dag, eftersom LKQ har fått ordning på sin balansräkning samtidigt som den svaga kronan mot dollar inte försämrat kalkylen för amerikanarna ”.

Krydda i portföljen

Det sista köptipset är ett bolag som gått urstarkt på börsen, nämligen Xvivo Perfusion som är plus hela 62% i år och har det hiskligt höga PE-talet 316. En värdering som så klart medför en hög risk vid ett aktieköp.

Johan Thorén tror att bolaget går en urstark framtid till mötes och förklarar att Xvivo arbetar med organtransplantationer och framför allt lungor. Det man lyckats göra är att bygga en teknik som gör att man kan ha en”kuvösliknande” apparatur som man vätskefyller en donerad lunga i.

Detta gör att lungan får en längre hållbarhet vilket gör att läkarna får längre tid på sig att förbereda en mottagare, samtidigt som läkarna kan testköra lungan för att se vilken kvalité den håller.

Xvivo är ledande i branschen men bolaget har också lagt mycket pengar på att utveckla en liknande metod för njurar och hjärtan, och där har man nått framgång.

Johan Thorén säger att bolaget redan nu får genomföra njurtransplantationer i Europa och USA och näst på tur är hjärttransplantationer, något man redan börjat utföra i Australien och Nya Zeeland.

”Så det här kan bli ett jättestort genombrott för bolaget, om det blir så att allt fler länder börjar godkänna hjärttransplantationerna. Det blir verkligen jättespännande att följa Xvivos resa under resten av året”, säger han.

Fotnot: Samtliga aktietips från Johan Thorén finns med i hans fond Strand Småbolagsfond.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Aktietips

Dela med dig