Aktiespararna

Proffset hyllar Latour-vd:ns ägande: ”Mycket imponerande”

Av David Flatbacke-Karlsson
16 april 20192 min lästid
Jan Svensson äger aktier värda motsvarande 22 årslöner före skatt i Latour. Erik Lidén, en av Sveriges ledande experter på insynshandel, ger den avgående koncernchef beröm för sitt agerande. – En positiv signal, säger han.

Jan Svensson äger 960 000 B-aktier, värda omkring 118 miljoner kronor, samt 130 000 köpoptioner som ger rätt att teckna 310 000 B-aktier till i Latour.

– Med ett ägande i den egna aktien som överstiger 22 årslöner före skatt får han naturligtvis med beröm godkänt, säger Erik Lidén, en av Sveriges ledande experter på insynshandel.

För Jan Svensson är det en självklarhet att äga en stor aktiepost i bolaget han styr.

– Alla i ledningsgruppen har ett betydande innehav för sin privatekonomi. Jag tycker att det är väldigt bra eftersom det skapar en samsyn och ett större fokus på bolagets välbefinnande, säger han i en längre intervju med Aktiespararen.

LÄS MER: Avkastning av toppklass: ”Kvitto på att vi lyckats” (https://old.aktiespararna.se/nyheter/avkastning-av-toppklass-kvitto-pa-att-vi-lyckats)

Han är dock noga att betona att det är ett måste att förtjäna chansen att få ta del av värdena som en stigande aktiekurs skapar.

– Det ska ju ske på marknadsmässiga villkor och att någon inte bara får en del av kakan utan motprestation.

Hårt jobb som lönat sig

Nästan hela Jan Svenssons ägande härstammar ifrån optionsprogram.

– Jag föredrar en vd som köper aktierna över börsen och delar den risk som andra aktieägare tar, men näst bäst är ett ägande som ökar genom optionsprogram. En vd som, likt Svensson, behåller sina aktier efter optionslösen ser jag alltid som en positiv signal för aktien då alternativet vore att ta hem vinsten, understryker Erik Lidén.

Erik Lidén, vars tumregel är att en vd på Stockholmsbörsens storbolagslista ska äga aktier värda minst en årslön före skatt i egna bolaget, lyfter på hatten åt Jan Svenssons prestationer på vd-stolen i Latour.

– Svenssons tilltro till bolaget över sina 16 år som vd har varit befogad. Sedan 2003 har aktien slagit index alla år utom två och är också det svenska investmentbolag som har utvecklats starkast. Trots att aktien inte har varit bästa investmentbolag ett enda år under perioden. Det är naturligtvis mycket imponerande.


Dela med dig