Aktiespararna

Proffset om topp-vd:ns storförsäljning: ”Går naturligtvis att tolka negativt”

Av Redaktionen
9 augusti 20183 min lästid

Hexagon-vd:n Ola Rolléns halvering av sitt innehav i bolaget sätter press på aktien.
– Om det är en början på en utförsäljning av alla aktier är svårt att gissa om, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Att Ola Rollén skickar iväg hälften av sina aktier i mättekniksbolaget Hexagon, som han själv är vd för, väcker oro på aktiemarknaden.

Själv är koncernchefen tydlig med att han är en fortsatt långsiktig ägare i Hexagon – men Aktiespararnas expert är inte lika säker.

– Om det är en början på en utförsäljning av alla aktier är svårt att gissa om, troligen är innehavet starkt kopplat till hans operativa roll. Väljer han att kliva av vd-jobbet inom ett par år lär resten åka ut också, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen.

Inledningsvis föll Hexagon, som på gott och ont är starkt förknippat med Ola Rollén, med omkring 5 procent på börsen efter att nyheten offentliggjorts. Vid 13-tiden har nedgången stabiliserat sig och är just nu aningen över 2 procent. Aktien handlas i ungefär 528 kronor.

– Kursen faller eftersom han säljer en så pass stor del av sitt innehav. Det går naturligtvis att tolka negativt oavsett vad han själv anger som skäl. Å andra sidan har han en betydande del av sin förmögenhet i Hexagonaktier, både före och efter försäljningen, säger Claes Folkmar.

Manar till lugn

Ola Rollén har sålt 586 580 aktier värda över 300 miljoner kronor. Han äger efter försäljningen 586 900 aktier, motsvarande ett värde kring 318 miljoner kronor, och är tydlig med att han inte har några planer på att göra sig av med mer.

– Försäljningen görs av privatekonomiska skäl och jag har inte för avsikt att sälja ytterligare aktier, säger han i ett pressmeddelande.

Claes Folkmar anser, trots att han inte är övertygad huruvida Ola Rollén är en långsiktig aktieägare eller inte, att det inte finns någon anledning att stressa upp sig för småsparare.

– Jag tror inte att de mindre ägarna i Hexagon behöver oroa sig särskilt mycket på grund av att Ola säljer.

”Skapat stora värden”

Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark har full förståelse för att försäljningen gör avtryck bland investerare. Men han är också noga med att sätta saker i ett större perspektiv.

– Det går inte att klaga på kursutvecklingen i koncernen. Aktien är upp runt 30 procent i år och handlas runt all-time high. Rollén har utan tvekan skapat stora värden för Hexagon och för bolagets aktieägare, säger han.Dela med dig