Aktiespararna

Proffset ser börsuppgångar – i elva år

Av David Flatbacke-Karlsson
22 januari 20183 min lästid

Oron över en ordentlig sättning på börsen är stor.
Glöm det, menar en ansedd expert.
– Jag ser att marknaden peakar 2029, säger Thomas Lee till CNBC.

Det finns många parametrar som talar för att börsen kan vara på väg nedåt med besked.

Men det finns ävena aspekter som indikerar att index kommer att fortsätta uppåt – i över ett decennium.

I alla fall enligt ett investerarproffs med en imponerande meritlista.

Världens börser har, minus ett par fnurror på tråden, gått som tåget efter den senaste finanskrisen.

Nu menar flertalet analytiker, ekonomer och experter att sötebrödsdagarna snart är över. Men en bedömare tror på raka motsatsen.

– Jag ser det som troligt att marknaden peakar först 2029. Då kommer S&P 500 att vara mellan 6,000 och 15,000 (punkter), säger Thomas ”Tom” Lee, analyschef på Fundstrat Global Advisors, till CNBC

– Det allra viktigaste nu är att ha ett långsiktigt synsätt.

Därför fortsätter börshajpen

S&P 500, ett börsindex av nyckelkaraktär i USA som är av tekniktung karaktär, handlas nära rekordnivåer och är inne på sin andra längsta tjurmarknadssvit, en fas utan en 20-procentig nedgång, någonsin. En åtstramning av penningpolitiken och högre räntor signerade amerikanska centralbanken Federal Reserve är saker som många menar kan fälla börsen.

Thomas Lee ser dock makroekonomisk data som talar för att utvecklingen kommer att fortsätta vara stark. Konjunkturcykeln befinner sig endast i mitten av en större uppgångsfas, enligt honom.

Han anser att inte minst produktionstakten av nya bostäder och bilförsäljningens framfart gör att det är positiva tankar som gäller. Thomas Lee är även övertygad om att kapital kommer att flyttas från obligations- till aktiemarknaden tack vare den, på det stora hela, svaga utvecklingen på investeringarna av obligationsslag som fått sparare att gå back.

– Det borde bli så, understryker han.

Varit rätt ute tidigare

Thomas Lee har satt upp 3,025 punkter som riktmärke för vad S&P 500 kommer att stå i när 2018 summeras. Det är en ökning med cirka 8 procent jämfört med hur det ser ut nu.

– Det har varit så mycket försiktighet sedan 2009. Förra året, 2017, var första gången som jag tyckte mig se optimistiska institutioner, säger analyschefen till CNBC.

Innan Thomas Lee startade Fundstrat Global Advisors var han känd som en skicklig aktiestrateg som lyckades väl på investmentbanken J.P. Morgan.

Han är en av få experter som fick rätt i att Donald Trumps seger i presidentvalet skulle innebära ett rally på börsen i stället för ett ras, och även nästintill ensam om att ha satt en riktkurs för priset på bitcoin. Thomas Lee tror att kryptovalutans värde åtminstone kommer att dubblas 2018.

Dela med dig