Aktiespararna

Proffset tror på större börsfest: ”Kan gå upp 30 procent”

Av David Flatbacke-Karlsson
12 januari 20183 min lästid

Högre räntor anses vara en faktor som kan sätta de urstarka börserna ur spel.
En investeringsikon menar att påverkan kan bli – raka motsatsen.
– Vi kan få se marknaden gå upp 30 procent, säger Bill Miller till CNBC.

Efter ett antal år av ultralätt penningpolitik förväntar sig många att världens stora centralbanker ska börja höja räntorna i en allt större utsträckning.

Det är något som kan få ett slut på de enorma uppgångarna på börsen, anser många experter.

Men en investerare, känd för att vara ytterst skicklig, ser räntehöjningarna som ytterligare bränsle.

Ränteklimatet har, i alla fall på många ställen, varit lågt runt om i världen sedan finanskrisens utbrott 2008. Det har fått ordentlig fart på börserna. Indexrekord har slagits på löpande band.

Nu menar många att flera centralbanker, inte minst amerikanska nyckelspelaren Federal Reserve, sakta men säkert kommer att höja räntorna i och med den ekonomiska utvecklingen.

Analytiker, experter och investerare är inne på att agerandet kan få marknaden att bromsa in. En insatt person tror att räntehöjningarna kan innebära konsekvenser – av ett positivt slag.

– (De amerikanska) 10-årsräntorna har nått 2,6 procent och är på väg mot 3 procent. Jag tror att vi, precis som 2013, kan få en studs uppåt på 30 procent. Om ”10-åringen” kommer upp mot 3 procent kan vi få se det igen, säger Bill Miller, grundare av Miller Value Partners, till CNBC.

Bland de bästa i världen

Bill Miller anses vara en av de allra främsta investerarna någonsin. Under sin tid på kapitalförvaltaren Legg Mason slog han marknaden 15 år i rad.

– Det var 2013 som folk började att förlora pengar på obligationer. Då började de att flytta sina pengar till aktiefonder i stället, säger Bill Miller.

Tidigare i veckan steg den amerikanska statsobligationsräntan till 2,55 procent. Den högsta nivån sedan mars 2017. Det är tre år sedan räntan stod i 3 procent sist.

”Värderingarna är inte krävande”

Bill Miller tror också att president Donald Trumps skattereform kan ge börsen ytterligare styrka.

– Skattesänkningarna är nog inte fullt inprisade av marknaden.

Delta Airlines, som redogjorde för sitt fjärde kvartal på torsdagen, är en av den rutinerade börsrävens favoritaktier i nuläget. Han ser även ljust på andra flygbolags framtid. Värderingarna är låga inom sektorn.

– De är inte krävande, säger Bill Miller, som även ställer sig positiv till bankaktier, till CNBC.

Dela med dig