Aktiespararna

Prognos: Fastighetsbolag lär tvingas till nyemissioner

Av Annelie Östlund
9 november 20223 min lästid
Att försöka lugna marknaden genom att hävda att man har ”en betryggande finansieringssituation” – som Castellums vd Rutger Arnhult gjorde i senaste kvartalsrapporten – är inget framgångsrecept för tungt belånade fastighetsföretag i dagsläget. Då är det bättre att göra som Castellums storägare Roger Akelius – visa på krismedvetenhet och tala om åtgärder som slopade utdelningar.

Det menar i alla fall Louis Landeman, chef för Danske Banks kreditanalys.

”Vi är positiva till den nya ägarmixen i Castellum. Det är ganska tydligt att Akelius är inne på att bolaget behöver stärka sin kreditprofil", säger han.

Att Roger Akelius dessutom är en finansiellt stark ägare är ett stort plus i kanten. Louis Landeman spår nämligen att de flesta av de större fastighetsbolagen kommer att behöva ta in nytt aktiekapital.

”Bolagen måste göra det för att försvara sina nuvarande kreditbetyg. Man kanske kan tycka att de skulle kunna leva med lägre kreditbetyg. Men betyg på investmentgrade-nivå är nödvändigt om man ska kunna ha så stora skuldvolymer som några av de största svenska fastighetsbolagen har”.

Kommer bolagen inte att försöka undvika nyemissioner nu när fastighetsaktierna handlas till så stora rabatter, i alla fall på papperet?

”Det är ett jobbigt beslut. Men ska man prioritera kreditinvesterarna eller aktieägarna? Är det så att man är i behov av lånefinansiering kan det vara nödvändigt att prioritera kreditinvesterarna.”

När kommer vi att få se dessa nyemissioner?

”Jag tror att bolagen kommer att behöva sända signaler om åtgärder som nyemissioner och slopade utdelningar i relativ närtid. Nedåtpressen på kreditbetygen kommer gradvis att öka och ju längre bolagen väntar, desto större är risken att det kommer att ske nedgraderingar, vilket är precis det man vill undvika.

Förutom besked om slopade utdelningar tror Louis Landeman att vi kommer att få se nedskrivna fastighetsvärden i rapporterna för fjärde kvartalet.

”Just nu har köpare och säljare svårt att hitta varandra. Men framöver borde flera företag komma att behöva sälja av fastigheter för att stärka det egna kapitalet. Då kommer det att ske till lägre priser. De transaktionerna måste företagen i sin tur ta hänsyn till vilket sannolikt innebär att vi kommer att få se fler nedskrivningar av fastighetsvärden i rapporterna för fjärde kvartalet.”

Och skrivs värdet på fastigheterna ned, ökar belåningsgraden.

”Det är därför man måste få in eget kapital på ytterligare något sätt”, säger Louis Landeman.

Samtidigt tror många att Riksbanken kommer att börja sänka räntan mot slutet av nästa år?

”Om räntorna vänder ner hamnar fastighetsbolagen i ett annat läge. Men jag tror inte att företagen klarar av att vänta så länge med att vidta åtgärder.”

Vilken typ av fastighetsföretag är ni mest positiva till i dagsläget?

”Bolag som kan klara sig lite bättre i den här miljön är de som har fastigheter som avkastar lite bättre och en lägre andel obligationslån. Exempelvis NP3, Stendörren och Cibus.”

Aktieanalyser

Dela med dig