Aktiespararna

Råden som botar pensionsångest

Av Redaktionen
27 mars 20193 min lästid

90-talisterna måste spara ihop miljonbelopp för att nå sina pensionsmål, enligt en ny rapport från Skandia.
– Ju tidigare du börjar, desto större effekt får det över tid, säger Elin Agorelius, chef för Ung Privatekonomi.

De flesta räknar med att få en pension som motsvarar 70 till 80 procent av slutlönen. Men för att nå målet om att kunna leva på 80 procent av slutlönen som pensionärer krävs miljonbelopp i privatsparandet. I alla fall om du är född på 80-talet och senare.

Svårare att nå pensionsmålet

En civilingenjör född på 60-talet behöver spara ihop 1,3 miljoner i privat kapital, motsvarande drygt 1 200 kronor i månaden, under sitt arbetsliv, enligt en ny rapport från Skandia, som Dagens Nyheter publicerat. För en civilingenjör från 90-talet krävs däremot 3,4 miljoner kronor i privat sparande, eller 3 277 kronor i månaden, enligt rapporten.

Därför krävs större sparande

Anledningen till att villkoren blivit tuffare är bland annat att 90-talister börjar jobba senare i livet och förväntas leva längre, enligt Skandias pensionsekonom Mattias Munter. En tredje faktor är att tjänstepensionssystemet har gjorts om.

Experternas bästa tips

Elin Agorelius, chef för Ung Privatekonomi, varnar för att låta sig lamslås av pensionsångest.

– Du måste inte börja med enorma summor direkt, eller ens någonsin. Ju tidigare du börjar, desto större effekt får det över tid tack vare räntapå-ränta effekten, säger hon.

400 kronor i månaden från studenten kan bli en miljon på 60-årsdagen om pengarna får växa till sig på börsen.

– Månadssparandet motsvarar cirka sju paket cigaretter eller fyra stycken pizzor från det lokala haket, säger Elin Agorelius.

– Mitt bästa råd är att öronmärka ett konto för pensionen. Sätt en del av lönen på autogiro och månatliga investeringar i olika fonder. Då slipper du tänka utan har enkelt automatiserat ditt sparande för vår alltmer osäkra pension, säger Carl Törner, chefredaktör på Unga Aktiesparares tidning Stock Magazine.

Håll pengarna borta från sparkontot, undvik höga avgifter och bygg en väldiversifierad portfölj med aktier och fonder genom att spara varje månad, är analytikern Carl-Henrik Söderbergs tips:

– Visst kommer aktier att fluktuera över tid men tiden är också till vår fördel. Det krävs inga avancerade kunskaper för att våga börja investera i aktier. Med ett måttligt intresse, uthållighet och sunt förnuft kommer man långt, säger han.

Dela med dig