Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-25

Råden som kan bli värda miljoner: ”Det är nyckeln”

wysiwyg_image

Att följa några specifika spartips gör dina chanser att bli miljonär stora.
Det anser investmentbolags-vd:n som kallas för ”Sveriges Warren Buffett”.
– Alla kan bli rika, säger Per H Börjesson till Dagens Industri.

Per H Börjesson är allra främst känd som vd för investmentbolaget Spiltan och har legendariske Warren Buffett som sin förebild gällande investeringar.

Nu lyfter han fram att tålamod och fokus ger dig som sparare möjlighet att bli förmögen.

– Det regelbundna sparandet är nyckeln, säger Per H. Börjesson till Dagens Industri.

Spiltans vd betonar att just karaktär slår tur när det handlar om att lyckas med sina placeringar. Per H Börjessons viktigaste råd är att investera 10 procent av månadslönen så fort som pengarna finns inne på kontot.

– Så att du inte hinner spendera pengarna i stället för att placera dem.

LÄS MER: Långsiktighet värd miljarder: ”Enorm glädje”

Proceduren ska sättas i bruk konsekvent och göras månad för månad. Per H Börjesson understryker att pengarna bör läggas i aktier och aktiefonder. Ränta-på-ränta-effekten kommer sedan att göra resultatet lyckat. Trägen vinner och den som sparar regelbundet varje månad kommer till sist att bli miljonär, betonar 63-åringen.

– Folk köper trisslotter och tror att de ska bli miljonärer i morgon, medan alla blir miljonärer om de konsekvent placerar 10 procent. Alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom, säger Per H Börjesson.

SE ÄVEN: Experten hyllar Lindquists ägande: ”Superpiloten som bekräftar regeln”

Så går det att placera

För en individ som vill se sina pengar växa i styrka är det en god idé att hitta indexfonder och aktiva fonder – förutsatt att de verkligen är aktivt förvaltade.

Per H Börjesson tycker att det är ett bra alternativ att sätta samman en portfölj av investmentbolag. Han är, utan att nämna sitt eget bolag Spiltan, extra positiv till aktier som Investor, Latour, Lundbergs och Kinnevik.

– Om man vill ha egna aktier kan de placeras i investmentbolag. Och om man vill krydda det så kan man också satsa lite i tillväxtbolag, till exempel via equity crowdfunding. Om du har 100, satsa 10 på tillväxtbolag och i småposter, men satsa då i många.

MISSA INTE: Analytikern: ”Intressant läge – aktien är värd en chansning”

”Ett vanligt misstag”

Per H Börjesson menar att det är betydelsefullt att säkra upp bland mer svängiga tillväxtbolag genom att sprida riskerna. Sedan gäller det att inte sälja bolag som går bra i ett för tidigt läge.

– Om du hittar ett bra bolag, behåll det på lång sikt. Ett vanligt misstag är att man säljer av de bästa bolagen och behåller de sämre.

Spiltans vd framhåller även att det är viktigt att inte bli skrämd om aktiemarknaden tappar i slagkraft ett tag. På sikt kommer den, oavsett storleken på raset ifråga, tillbaka.

YTTERLIGARE LÄSNING: Preffportföljen som krossar aktieindex