Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-19

Rådet: Behåll lugnet i turbulensen

wysiwyg_image

När aktier både rusar och rasar efter en kvartalsrapport sätts investerares tålamod på prov. 
Det är viktigt att hålla huvudet kallt och inte få panik som långsiktig sparare. 
– Hopp i kurserna hör till vardagen. Det har man råd med, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Kvicka, intensiva och inte sällan för en mindre placerare aningen ologiska svängningar.

Rapportsäsongen, där bolagen på Stockholmsbörsen just nu redogör för sina andra kvartal, har bjudit på allt och lite till med storbolagsaktier som både stigit kraftigt och fallit lika tungt på kort tid.

LÄS MER: Så känner du igen en börskrasch

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, understryker att tvära kast kan vara en del av vardagen, inte minst i kvartalsrapportstider, och att det är sunt att inte bli uppstressad i onödan.

 – Det beror helt på vilken sorts investerare man är och vad syftet med sparandet är. Hopp i kurserna hör till vardagen och är något man har råd med i långsiktiga investeringar.

Axfood och Husqvarna var två aktier som fick sig varsin ordentlig skjuts efter att ha presenterat sin rapport i början av veckan – åt olika håll. Axfood klättrade över 10 procent medan Husqvarna backade 5 procent.

LÄS MER: Malmqvist: Nu går det sämre för bolagen

 – Äger du redan exempelvis Husqvarna och Axfood i ett långsiktigt sparande tycker jag inte man ska göra något alls, poängterar Frida Bratt.

Däremot kan plötsliga svängningar skapa ett intressant ingångsläge i en aktie, enligt Nordnets sparekonom.

 – Om man funderar på att gå in i aktierna kan kursreaktionerna ge en vink om läget är rätt nu. Man kan låta kursreaktionen, och vad den säger om marknadens syn på aktien, vara en pusselbit när man tittar på om aktien just nu är värd sitt nuvarande pris.

LÄS MER: Rekar: Köpråd för fem aktier

Frida Bratt understryker att en reaktion på en enskild kvartalsrapport inte gör ett välskött, fungerande börsbolag mer oroligt än nödvändigt.

 – Förhoppningsvis fortsätter de att vara långsiktiga i sin strategi utan att hänsyn tas till kursreaktioner under ett enda enskilt kvartal. Det här händer börsnoterade bolag som omges av förväntningar och förhoppningar som bolagen under ett enskilt kvartal lyckas eller misslyckas med att svara på.

FAKTA

Här är några vinnare och förlorare i veckan (reaktion på rapportdagen, mätt i procentuell förändring):

Vinnare:

Evolution Gaming: +14,8.

Sobi: +14,5.

Epirock: +11,2.

Intrum: +10,1.

Axfood +10,1.

Förlorare:

Ericsson: -11,8.

Nordea: -7,4.

Handelsbanken: -6,5.

Swedbank: -7.

Husqvarna: -6,1.

Källa: Avanza.

Författare Emil Kahi