Aktiespararna

Rådet efter rapporterna: Slå till - kurserna ska upp

Av Eric Emanuelsson
4 augusti 20232 min lästid
Ålandsbanken ser köpläge i två aktier efter att bolagen presenterat sina Q2-rapporter.

Det första bolaget är den danska banken Banknordik, som Ålandsbanken tycker kom med en stark rapport. Räntenettot var högre än väntat och de totala intäkterna från bankrörelsen landade på 135 MDKK, vilket var 5% högre än bankens förväntningar. Även resultatet före skatt, 87 MDKK, var 13% högre än bankens förväntningar.

”Vi räknar med att marknaden kommer att höja sina prognoser något trots att banken nyligen höjde sin helårsprognos. Vi är fortsatt positiva till aktien som värderas till 5,8 på årets prognos och ger en dividendavkastning på över 12% per år under de kommande åren”, skriver Ålandsbanken.

Positiva till Scanfil

Det andra bolaget som de är positiva till är den finska kontraktstillverkaren Scanfil, som överträffade marknadens förväntningar under det andra kvartalet trots att de höjt sin helårsprognos i början av juli.

Omsättningen var 3% över konsensus och rörelseresultatet 7% högre.

Ålandsbanken skriver att bolaget uppreperar att marknadsutsikterna är fortsatt mycket positiva, framför allt inom energi och cleantech, där bolaget har kunder som Nibe, Danfoss och ABB.

”Bolaget uppger att expansionen av fabriken i USA går enligt plan och att efterfrågan i USA överträffar förväntningarna. Mot bakgrund av att aktien fortsatt värderas under snittet för kontraktstillverkare så ser vi utrymme för en fortsatt kursuppgång trots en stark kursutveckling”, skriver Ålandsbanken avslutningsvis.

Media och analyshus

Dela med dig